Свързани новини

23.11.2012 15:48

Борисов за избора на главен прокурор: Жребий, и на който му дойде ред

Видян 1575 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Жребий, бъркат в буркана, и на който му дойде ред..." Така според премиерът Бойко Борисов трябва да се определи как ще се гласуват номинираните за главен прокурор. По време на заседанието на правителството тази сряда и обсъждането на пакета със законопроекти за сигурност, Борисов изведнъж се включва и заявява:


"Затова поздравявам и министър Ковачева за това, че в избора на главен прокурор, и се надявам това да го приемете, да има жребий. Изрично това да го подчертаваш. По азбучен ред също не е правилно. Какво е виновен, примерно, Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов, примерно, Аню? И той се явява, примерно, ако кажем сега по азбучен ред, всички останали отпадате, защото имаме един с "А". Погледнато реално, какво право му дава това? То не е никакво право, напротив, дава му предимство, а целта на избора е да няма предимства и затова се надявам да го приеме това Висшият съдебен съвет – жребият е най-точната дума. Тогава вече буквичките не играят, защото това ти дава предимство. Аз съм Бойко – и веднага след Аню Ангелов съм аз, значи, примерно, сменям го министъра с някой, който започва с "Т" и ставам пръв."


Предишният ден, считаният за фаворит на управляващите и подкрепен от Борисов, председател на Окръжния съд в Пловдив и кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Диана Ковачева промяна на правилата за избор на наследник на Борис Велчев, предаде Дневник. Той иска да се "избегнат съмненията за фаворизиране на когото и да било от кандидатите, като същевременно не бъдат засегнати сроковете и предпоставките за допускане на кандидатите по обявената вече процедура".


Моля да обсъдите възможността кандидатите да се подлагат на гласуване по друг ред - например по поредност, определена чрез публично теглене на жребий от тях", пише в писмото си Цацаров.


Вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) реши молбата на Цацаров да бъде разгледана от правната комисия от съвета преди да бъде взето окончателното решение.


По време на заседанието на правителството министърът на правосъдието Диана Ковачева уточнява, че "по азбучен ред не е ясно дали да е по фамилия или по първо име".



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв