14.11.2008 09:31

Депутатската заплата надхвърли 2 бона

Видян 3171 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Базовата депутатска заплата се е увеличила със 195 лв. през третото тримесечие на годината и станала 2 079 лв. Това показват данните на статистиката за средните възнаграждения у нас за периода Юли-Септември. За първи път основната заплата на народните представители надхвърля 2 000 лв.


Ако, например - един избраник е шеф на парламентарна комисия и на парламентарна група, ще вземе върху заплатата си два пъти по 35% от посочената горе заплата, или 727 лв. Сумата върху основната заплата може да достигне до 1 000 лв., ако шефът на ПГ участва дейно, например като зам.-председател в 2 комисии. Към заплатата на депутатите се прибавят със сигурност надбавки за „редово“ участие в други комисиите, а именно по 15 на сто или 311 лв. Ако освен това депутатът е и зам.-шеф на парламента – сумата в плюс е 45 % от заплата, т. е. още 935,55 лв. Най-нисък процент е надбавката са парламентарните секретари – едва 10%.


Сумата обаче не е константна, а индивидуална за всеки един, защото депутатите имат и месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - 1 на сто за всяка прослужена година, за научна степен "доктор" - 10 на сто, и за "доктор на науките" - 15 на сто от основното месечно възнаграждение за народен представител.


По закон основният доход на народните представители е равен на 3 средни възнаграждения в обществения сектор за последния месец на тримесечието. За Септември в държавната сфера са се разписвали средно срещу 693 при 628 лв. през юни.


Автоматично скачат и заплатите на президента, премиера и министрите. Георги Първанов получава 2 депутатски възнаграждения и вече ще взема 4 158 лв.


Заплатите на Сергей Станишев и председателя на парламента Георги Пирински пък се изчисляват, като върху депутатската заплата се добавят 55%. Това прави вече 3 222,45 лв., вместо досегашните 2 920 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

В навечерието на Деня на труда

В навечерието на Деня на труда, бъдете по-фокусирани