Свързани новини

08.11.2012 17:33

Сергей Станишев: България се превръща в гето на бедността

Видян 1672 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България се превръща в гето на бедността в Европа, заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев в парламента при разглеждането на Бюджета за 2013г. Станишев изтъкна, че в наследство правителството на Бойко Борисов ще остави мизерстващ народ, срината икономика и опразнена хазна. Лидерът на социалистите беше категоричен, че за тази тежка ситуация е отговорно управлението на Борисов и българите ще му потърсят сметка на изборите. „Ако се съди по приказките на ГЕРБ, хората би трябвало да бъдат доволни. Не е ясно обаче защо се купуват специални машини за МВР за разпръскване на демонстрации и протести”, отбеляза Станишев.


Председателят на БСП заяви, че нито едно от обещанията на ГЕРБ не е изпълнено по същество. Същевременно ситуацията в страна е трагична - под прага не бедност живеят 1 682 000 граждани, 43% от хората търпят материални лишения, без работа са над 650 000 души. Пенсионерите вече трета година преживяват със замразени пенсии, а пропагандната индексация с 9,8% не покрива дори инфлацията. „Повече от 30 социални права и придобивки бяха отнети в мандата на ГЕРБ”, напомни Станишев. На този фон солидарността на управляващите с хората се изразява в похарчени за девет месеца 1,5млн.лв. за авиоотряда, с който Бойко Борисов се разпорежда като с бащиния.


Станишев изтъкна, че събираемостта на приходите през всички тези години остава изключително ниска. Причината според него е покровителството на контрабанда и на сива икономика. „Наскоро министър Цветанов направи забележително самопризнание – че България е оазис на организираната престъпност. Той наблюдател на ООН ли е или министър на вътрешните работи? Защо България е оазис на организираната престъпност и защо няма събираемост? Защото има чадър над същата тази организираната престъпност”, заяви Станишев. По думите му нито една от антикризисните програми на ГЕРБ не проработи.  Лидерът на БСП напомни и думите на Бойко Борисов - че най- голямата и най- добрата антикризисна програма са арестите. „Само че, сеирът хора не храни”, категоричен беше Станишев. Той заяви, че ГЕРБ смаза средния и дребен бизнес в България чрез системен тормоз. Има и над 80 закона, които са лобистки и създават привилегии на определени фирми или групи фирми. „Резултатите в края на мандата на Бойко Борисов ще бъдат 6 млрд.лв. минус от фискална гледна точка. Харчите на версия, само че тези непокрити разходи кой ще ги плаща? Всеки български гражданин – приблизително по 680 лв. на всеки човек в България”, каза Станишев. Той напомни и за лъжливите обещания на ГЕРБ, че няма да вдигат данъците.


„България се нуждае от промяна”, каза в заключение Станишев. По думите му е необходим нов модел на икономическо развитие с активна държава, възраждане на социалните й функции и справедливост в данъчната политика. „Конкретните предложения ще внесем в НС за второ четене на Бюджет 2013г. - за да знаят българските граждани, че алтернатива има. Тя няма да е лесна, но е възможна”, изтъкна Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.