Свързани новини

07.11.2012 11:02

Максим поискал Гавриил да го наследи

Видян 2091 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Патриарх Максим е посочил Ловчанския митрополит Гавриил за свой наследник. Той е единственият, заедно с Пловдивския митрополит Николай, които са без досиета в Държавна сигурност, разкри сайтът Гласове.


На днешното извънредно заседание на Светия синод беше отворено завещанието на патриарха.

Волята на негово светейшество е да бъде погребан в Троянския манастир. В документа има описи на неща, които негово светейшество предоставя в полза на Светия синод и на Българската православна църква - църковните му принадлежности и други. Наследяването ще стане по процедурата, описана в устава на БПЦ.


Великотърновският митрополит Григорий ще председателства заседанията на Светия синод до избирането на временен наместник. 


Изборът на следващия патриарх е уреден в устава на Българската православна църква, където са формулирани четири изисквания: патриархът, който е и Софийски митрополит, трябва да е епархийски митрополит, да е навършил 50 г., да е управлявал епархия като владика поне пет години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред. 


Богословът проф. Иван Желев, преподавател по Нов завет в СУ "Св. Климент Охридски", обясни, че според процедурата Св. Синод трябва да избере трима митрополити, които отговарят на тези изисквания. Тези трима кандидати ще бъдат включени в списък, който ще бъде предоставен на избирателите в Патриаршеския избирателен събор. Новият патриарх ще бъде избран след гласуване с мнозинство.

 

Относно избора на наследник на патриарх Максим, проф. Желев коментира, че е нормално да има различни мнения, да има претенции един или друг да излезе напред, но той се надява тези неща да останат в "кухнята" на Църквата, а българските православни христини след най-много четири месеца да имат един достоен патриарх.


Патриарх Максим беше една изключителна личност. Аз съм бил години наред преводач, началник на кабинета му, той беше един човек свят по живот. Изключително ерудиран човек, който до последно пишеше сам речите си. Той не допусна до себе си хора, които биха го дискредирали. Той държеше за църковния мир. Никога срещу никого не каза нещо лошо. Никого не охули, а той самият беше доста хулен, каза още проф. Иван Желев.


Патриарх Максим беше най-възрастният духовен лидер в християнския свят. Той беше начело на Българската православна църква в продължение на 41 г., което го прави най-дълго управлявалият български и изобщо православен патриарх за 12 века.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей