Свързани новини

19.10.2012 10:40

Баумгартнер признал, че идеята за скока е българска

Видян 1869 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малко преди да извърши скока от стратосферата, австрийският парашутист Феликс Баумгартнер признава в няколко интервюта, че идеята за това му дал Иван Трифонов.


През 2004 година той се срещна с мен и ми разказа за проекта си. Българинът разработва идеята за скок от 50 км височина в продължение на 13 години и направил всички важни изчисления за това колко трябва да е голям балонът и какви инструменти са нужни в капсулата.


"Трифонов ми сподели всичките си идеи. Той бе вече твърде стар за изпълнението им, не бе успял да намери спонсори", разказва Баумгартнер в интервю за сайта "Пур скайдайв".


По-късно се срещнах и с Пер Линдстранд, който също работи по подобна концепция. Той дълго време сътрудничи на Ричард Брансън по плана му за обиколка на света с балон. Те двамата също бяха решили да опитат да подобрят рекорда на Джо Китинджър. Но се отказаха да работят по моя проект заради други планове. После се срещнах и с Арт Томпсън - авиоинженер и експерт по космонавтика. С него се сработихме веднага и реших - той ще е човекът. Арт координира отбора ми, а основният двигател, разбира се, е "Ред Бул", обяснява Баумгартнер малко преди да скочи, пише в-к 24 часа, цитиран от Дарик.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион