Свързани новини

25.09.2012 15:50

Изолираха нов смъртоносен вирус във Великобритания

Видян 1804 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във Великобритания бе изолиран нов смъртоносен вирус, подобен на атипичната пневмония, известна още като синдром на остро респираторно заболяване (САРС), предаде Би Би Си, цитирана от здравния сайт "БоленЗдрав".


Вече са регистрирани два такива случая - в Катар и в Саудитска Арабия, а Световната здравна организация излезе със специално предупреждение.


49-годишният катарец е постъпил в болница на 3 септември, а 8 дни по-късно е транспортиран в Лондон, тъй като състоянието му се влошавало, а диагнозата не била изяснена. Лабораторни изследвания потвърдили, че причинителят е идентичен на 99,5% с този при болестта САРС, която парализира белите дробове и в много случаи завършваше фатално.


Британските вирусолози сравнили образците на вируса, открит при катареца с тези от 60-годишен мъж, който починал по-рано в Саудитска Арабия с подобни симптоми. Оказало се, че те са почти напълно идентични.


Засега експертите не знаят как да подходят при лечението на такива болни.


Атипичната пневмония, известна още като синдром на остро респираторно заболяване (САРС), представлява особена форма на вирусна инфекция, която разрушава дихателните пътища. Нейният причинител, както и регистрираният сега при мъжа от Катар, спадат към групата на корона вирусите. Те парализират миниатюрните реснички в белия дроб, които служат за очистване от секретите. Тази пневмония може да повали човек на всяка възраст.


Благодарение на бързите и мащабни мерки, взети от СЗО, през 2004 г. САРС бе обявена официално за победена. Инфекцията може да се предава по въздушно-капков път и чрез предмети на болния. Симптомите включват обща отпадналост, втрисане, изпотяване, главоболие, болки в гърлото, суха кашлица, задух, затруднено дишане. Смъртта настъпва поради белодробно-сърдечна недостатъчност. Може да има и отказ на бъбреците.


Тъй като засега в света са известни само два случая, експертите в Лондон не смятат, че има опасност от масово разпространение на вируса, но призовават към повече бдителност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби