Свързани новини

10.09.2012 11:36

Сорос: Германия да поеме по-решаваща роля или да напусне еврозоната

Видян 1462 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия трябва да напусне еврозоната, ако не е готова да поеме по-решаваща роля в подпомагането на страните, засегнати от нарастващата задлъжнялост и икономическата криза. Tова крайно предложение прави инвеститорът милиардер Джордж Сорос в интервю за Ройтерс.


Sпоред него е нужна колективно поемане на част от дълга на затруднените държави от еврозоната, за да не се стигне до продължителна депресия на стария континент.


"Германия трябва или да има водеща роля в разработването на политика на растеж и споделяне на тежестта в Европа и да приеме отговорността от това лидерство, или да напусне еврозоната чрез приятелско споразумение", заяви Сорос.


Инвеститорът е на мнение и че Бундесбанка трябва да се откаже от воденото идеологическо противопоставяне на ЕЦБ в плановете й да изкупува държавни облигации на затруднените страни.  Въпреки че Сорос предвижда, че този план ще спечели време на Европа, той не смята, че ще има дългосрочен ефект


"Мисля, че е положително развитие на ситуацията, тъй като води до успокояване на пазарите, като внушава, че еврото ще продължи да съществува.


В същото време би било голяма грешка да се смята, че това всъщност е стъпка към намирането на трайно решение , защото планът засилва разделението в Европа на длъжници и кредитори.", коментира още той.


Джорд Сорос е категоричен и че политиката на строги икономии помага на държавите да закрепят временно положението си. Като решение той вижда по-скоро създаването на общи еврооблигации - идея, която се отхвърля от Берлин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева