Свързани новини

01.08.2012 17:09

Чеци на свобода срещу 15 бона гаранция

Видян 1688 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Състав на Софийски градски съд пусна единствения обвиняем за жестокото убийство в Борисовата градина на Яна Кръстева. Николай Русинов- Чеци излиза от ареста срещу парична гаранция от 15 000 лева, писа 24 часа.


Съдия Мариян Марков заяви, че е силно разколебан от факта, че в последните три месеца прокуратурата не е събрала нито едно ново доказателство срещу Русинов.


Чеци бе задържан през април, след като в България пристигнаха резултатите от австрийската лаборатория, които показваха, че всички косми, намерени по тялото на Яна, са на Чеци и не е открит нито един на Пламен Трифонов. Последният бе арестуван няколко дни след убийството миналия юли и бе посочен като извършител. В последствие обвиненията срещу него паднаха.


Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.


Николай Русинов беше задържан на 27 април 2012 г. и му бяха повдигнати обвинения за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София. На 8 май Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение на Софийския градски съд и остави Чеци постоянно в ареста.


Какво беше главното основание на  Софийския апелативен съд за решението "задържане под стража"?


Едно от основанията, с които Софийският апелативен съд остави Русинов в ареста, беше, че той е оставил "уникален клетъчен материал" по тялото на момичето, там, където според съдебномедицинската експертиза, тя е била притискана и вследствие на което е настъпила и смъртта й. Става дума за космите, намерени по тялото на Яна, чиято експертиза от Австрия пристигна в края на април - девет месеца след убийството, четири от които в ареста стоя невинен човек.


Резултатите показаха, че пет от космите (общо са седем) са на Русинов, а два - на други двама, все още неизвестни мъже. Така прокуратурата повдигна на Русинов обвинение за убийство в съучастие.


Яна Кръстева бе открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли 2011 г. Тя е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион „Българска армия" предната нощ. Заради бавната реакция на МВР какъв е профилът на момичето, медии нарекоха Яна клошарка, скитница и т.н.


 


Първоначално от трибуната на парламента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че "имаме извършителите на убийството", и каза, че те са двама.


Николай Русинов беше единият, а другият - Пламен Трифонов, за когото вицепремиерът заяви, дни след намирането на трупа, че има "безспорни доказателства".


Трифонов бе зад решетките до ноември 2011 година  като единствен заподозрян и после бе освободен с мярка подписка. При гледане на мярката му преди това, аргументите да остане в ареста бяха "липсата на постоянен адрес" и "опасност да се укрие". Срещу него нямаше доказателства, освен че космите му се оказаха сходни по морфология с тези, намерени по тялото на Яна. Това не значеше, че са същите и без луковица не можеше да им бъде направен ДНК анализ, бе институционалното обяснение. Дълго време се чакаше експертизата от Австрия, за да покаже дали са негови. Оказа се, че не са. След пристигането на резултатите от експертизата обвиненията на Трифонов бяха снети.


Няколко дни след намирането на трупа на Яна, Русинов беше обявен за национално издирване. Той беше задържан в края на юли на летище София, разпитан и след това освободен с мотива, че нямало достатъчни доказателства.


Русинов не е отричал, че е бил с Яна в нощта на убийството, но твърди, че когато я зарязал в парка сама, тя е била жива.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Идеализирате прекалено много хората

Идеализирате прекалено много хората и нещата около