Свързани новини

08.07.2012 20:37

Кликата на Иво Прокопиев води НДК към фалит

Видян 2971 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дългогодишният и легендарен бивш шеф на НДК Христо Друмев даде изключително скандално интервю в новия брой на седмичника Супер 19'. В него той разкрива схеми на това как кръгът Капитал и хората на Иво Прокопиев подготвят двореца на културата за приватизация за жълти стотинки.

„Беше февруари 2007 г., когато вестник Капитал излезе с цял брой – първа страница и още 7 вътре, за НДК. Бяха представили зданието със знамена със сърп и чук. Заглавието гласеше, че това бил последният дворец на социализма. Капитал искаше да докаже, че обектът не се менажира добре, понеже е сто процента държавен. Трябвала му модерна приватизация. Това може би казва всичко, но нека да изясним с какво се занимава групата на Прокопиев през последните 15 години. Чрез банката на Кюлев – Българо-руската инвестиционна банка, се купуваха на 10-15% от стойността им бонове на хората и се влагаха в приватизацията. Така нареченият кръг Капитал правеше и нещо още по-важно. При всяко управление той имаше близък партньор – не само идеологически, но и близък по интереси. Това става и до ден днешен. На тях се разчиташе, за да прокарват идеите му. През 2007 г. обаче атаката срещу НДК не успя, защото въстанаха творческите съюзи. Те защитиха двореца. НДК беше наистина един уникум в света – конгресен и културен център, който е на самоиздръжка“, казва Христо Друмев. 

„НДК дълги години подпомагаше събитията на организациите на Капитал, като им предоставяхме нашите прекрасни зали за форуми. Прицел на атаките срещу НДК бях и аз по една проста причина. Като председател на Съюз Произведено в България се опитах да браня предприятието Каолин, което беше наш член, а той го приватизира. Белгийският гигант Сибелко даваше 48 милиона долара за него, а групата на Прокопиев измисли РМД, в което възлова фигура беше братът на Иво. Така заводът беше превзет много пъти по-евтино след отстраняването на белгийския конкурент“, твърди бившият шеф на НДК.

Според Христо Друмев кръгът Капитал има специална тактика - „довеждане на даденото предприятие на границата на фалит, за да може бъдещият собственик да го вземе с минимум средства“. 

„В случая с НДК също имаше причина за атаката. През януари 2007 г. излезе решение за развитие на т.нар. Южен парк 1. То предвиждаше застрояване с петзвезден хотел и апаратхаус на много значителен терен – над 2000 кв.м в тогавашната и, слава Богу, сегашната зелена площ между административната сграда на НДК и моста над бул. България. Решението излезе през януари 2007 г., а атаката на Капитал дойде през февруари, което няма как да е случайно. Иво Прокопиев винаги знае преди приключването на дадено управление да търси контакти по най-находчив начин с бъдещите управляващи. Така след съответните избори той вече е едни гърди напред като техен приятел и/или личен спонсор на дадени личности. В началото на 2009 г. за всички беше ясно, че Бойко Борисов и ГЕРБ ще спечелят изборите през лятото. Прокопиев инвестира в няколко души и изгради партньорство с тях. Когато Симеон Дянков например пристигна в България, за да става финансов министър, той живя няколко месеца на ул. Доспат 60-62 в София в апартамент на фирма на Прокопиев. Още щом разбрах това, наясно бях, че трябва да очаквам репресия. Прокопиев, като шеф на КРИБ и заместник-председател на Съюза на издателите, вземаше дейно участие в обсъждането на т.нар. антикризисна програма. И в нея се появи точка: приватизация на НДК“, казва още Друмев. 

Друмев разкрива, че новите директори в НДК вземат 3 пъти повече от него – над 5000 лв., без да се броят секретните им бонуси. Имало наета специална фирма да води само техните заплати – Лотус 2, за да бъдат скрити възнагражденията им от счетоводителите в НДК.

„Оставих 5,7 млн. лв., от които разпологаеми в депозити и сметки 1,6 млн. лв., които бяхме предвидили за неосъществения и до днес ремонт на първа и втора зала, а останалите в първокласни ценни книжа с добра доходност над 7% годишно. Защо новите мениджъри водят предприятието до загуба? Първо, защото нямат приходи. Второ, заедно с мен бяха уволнени: другите двама директори, главният счетоводител, главният юрист и внимание - главният инженер, главният енергетик, началниците на озвучаването и осветлението, двете шефки на конгресната дейност, каквато вече няма. Не е учудващо, че хората освиркват озвучаването и осветлението по време на концертите, но има и много неща, които те, уви, не виждат. Това се дължи на назначените Дянковчета или Калинки – наречете ги, както искате!“, казва още Христо Друмев.


Цялото интервю – в новия брой на Супер 19'




Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв