Свързани новини

04.04.2012 17:23

Вдигаме 120-метров паметник на Левски

Видян 1690 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

120-метрова статуя на Апостола ще се издигне край Свиленград. Тя ще се извисява в специален мемориален комплекс край магистралния път Е-80, който свързва Азия с Европа. Паметникът ще се вижда ясно от турския град Одрин, който е на 30 километра от Свиленград. Това съобщиха за Фрог нюз от инициативния комитет.
Огромният монумент ще се строи по идея и проект на сдружение Аз обичам България. Той ще е най-големият в България и ще се нареди сред най-величествените в целия свят. За сравнение статуята на Исус Христос над Рио де Жанейро е висока 39,6 метра. Апостола ще извисява ръст колкото 25-етажна сграда. Ще е по-висок дори от Телевизионната кула в София, която е 106 м. Статуята на Свободата в Ню Йорк пък е 46 метра на пиедестал около 50 м.
Според първоначалния проект посетителите на уникалния комплекс ще се изкачват до върха чрез два супермодерни и панорамни асансьора. В комплекса ще има още музей, изложбен комплекс, ресторант и място за отдих.
Паметникът е проектиран да бъде изграден от железобетонна конструкция, покрита с бронз или несмлян талк. Впрочем, 6-ото от Седемте чудеса на античния свят – Родоският колос (36 метра), също е от бронз, като отнема 20 години на Харес да го направи. 
Амбициозната инициатива ще бъде официално обявена в Свиленград днес. Не става въпрос за мегаломански амбиции, а за български символ, който да вдъхва уважение у чужденците и патриотични чувства у българите. Според тях не може в центъра на София да се извисява паметник на Съветската армия с височина 37 метра, а нашите герои да се свиват скромно, смятат инициаторите на проекта. Те се надяват събирането на средства да се превърне във всенародна работа, както някога дедите ни са подпомагали националната революция, начената от Апостола. Фирми и отделни българи вече са дали първите дарения за космическия паметник.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни