Свързани новини

12.03.2012 16:08

10-процентовият скок на тока от юли повлича след себе си всичко от трапезата

Видян 1461 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очертава се доста тежък месец за българския джоб. След ръста в цената на яйцата и хляба, се очаква и поскъпване на олито. Това коментира председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслодайни продукти в България Яни Янев. От бранша обаче не се ангажираха с точни изчисления колко ще се покачи цената на олиото у нас.
„Няма как да цените на основните суровини, на горивата и на тока да не повлияят и върху формирането на цената на олиото“, коментира Янев. „Доколкото суровината за олиото поскъпва, цената й у нас зависи от стойността на външните пазари. Трудно е да се прогнозира пазарът. Цената и без това е достатъчно висока. На пазара в момента  слънчогледът се движи от порядъка на 760-800 лв. за тон. Селскостопанските производители, собствениците на стоката - то си е тяхно право - да изчакват по-високи цени“, обясни експертът.
Янев не даде точни данни с колко ще се покачи цената на олиото, ако след 1 юли електроенергията поскъпне с около 10%, както прогнозираха от ДКЕВР. Но е категоричен, че разходите за ток са фактор за производството и ще бъдат калкулирани в себестойността за заготовката.
От началото на месеца скочиха драстично цените на яйцата, а в края на миналата седмица хлебопроизводители те прогнозираха ръст и на насъщния с най-малко 10 на сто заради покачването на разходите за ток, горива и суровини.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак