Свързани новини

28.11.2011 15:06

Стачка на милионерите

Видян 1955 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

4% от земеделците в България вземат 75% от субсидиите в агросектора. Това са зърнопроизводителите, които се опитват да седнат на главата на всяко правителство. Този път обаче номерът на олигархичната прослойка милионери, политически свързани с президента Първанов, не минава. И така стигнахме до уникален случай в историята на Европа. Стачкуват не бедните, а милионерите!
Протестиращи зърнари извадиха стотици трактори, комбайн и друга селскостопанска техника по пътищата на страната вчера. Те са недоволни, че парите, с които данъкоплатецът ги спонсорира, вместо да задели за образование и здравеопазване, за следващата година са по-малко.
Производителите били очаквали от европейските субсидии и националните доплащания да получат по 32 лв. на декар, сега те са намалени със 7 лева, което прави няма и 20%. Нормата на печалба в бранша обаче гони 50%, а при най-дорите е и отгоре, така че зърнарите никак не са за оплакване. Неслучайно са известни като основни потребители на чисто нови мерцедеси от магазина. Даже дребните риби имат цели автопаркове с луксозни лимузини.
Точно в 10 часа селскостопанските машини тръгнаха от бившите летищни писти до селата Тенево и Зимница. Над 300 машини ще поеха към граничен пункт Лесово. Други комбайни се отправиха да запречат границата при Капитан Андреево.
Шествие със селскостопански машини тръгна от село Труд към Пловдив и окупираха централните улици на града. Над 150 трактора и комбайна преминаха в колона като на парад. Митингът започна с прочитане на декларация на протеста, подкрепяна от членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.
Протестиращите искат не само подарци от ЕС и правителството, каквито не получава никой друг, но и облекчения за горивото, което се използва за селскостопанските машини, но и за харчливите им мерцедеси.
Не обещават обаче да свалят поради това цените, които и без друго спекулативно завишиха особено през миналата година, когато хлябът поскъпна рекордно.
Апропо, за България е по-изгодно да внася зърно, вместо да се поддава на изнудването на наглите зърнари, вдъхновени от отиващия си агент Гоце, пресметнаха веднага експерти. Никой друг бизнес не получава и досега толкова много пари. Останалите земеделски и индустриални производители се оправят както могат, което всъщност е и идеята на капитализма с неговия свободен пазар. Зърнарите обаче си искат мерцедесен социализъм.  


Снимка: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец