Свързани новини

14.11.2011 17:01

Учат децата как се става бизнесмен

Видян 2350 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заветът на развития соц „Учи, мама, за да не работиш“ от догодина ще претърпи истинска еволюция и вече ще звучи така „Учи, мама, за да станеш бизнесмен“.

Почти сигурно от учебната 2012/2013 година предметът Предприемачество ще може да се изучава от детската градина до 12-и клас под формата на четири възможни варианта. Това каза пред журналисти заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. Тя уточни, че въвеждането на предприемачеството в училище се предвижда в проекта на Закона за предучилищното и училищното образование.


В училище предприемачеството може да се учи интегрирано в учебното съдържание за задължителната подготовка, в сегашните часове по задължителноизбираема подготовка, в свободноизбираемата подготовка или в часа на класния ръководител, обясни Дамянова.


Тя отбеляза, че за изучаването на предприемачеството и на здравното образование училищата сами ще си направят програмата и ще работят по нея. Това е една много важна стъпка за децентрализацията на училищата и това е училищната автономия, която се прилага в цял свят, коментира заместник-министърът, цитирана от БТА.


За учебната 2010/2011 г. с близо два пъти повече са се увеличили учениците, обучавали се в предприемачески умения и компетентности спрямо 2009/2010 година, каза Дамянова.


„Онези, които си мислят, че ако имат роднина мултимилионер, това ще им донесе богатство, се лъжат“, съобщи в същото време английският вестник Дейли телеграф. Проучване на консултантската компания Барклис уелт показа, че все повече британски мултимилионери лишават родата си от наследство. Сред притежаващите между 1 и 2 милиона лири подобно нещо правят 5%. До такава стъпка прибягват 13% от онези, които притежават над 10 милиона лири. Парите често стават причина за конфликти. Близо 37% от богатите са имали такъв конфликт с най-близките си, разкрива изследването.


Всеки четвърти богаташ е изключил децата си от завещанието заради подозренията, че те само ще харчат и ще пропилеят за броени дни спечелените с толкова пот на челото пари, се посочва в изследването на компанията.


Близо 6% от баровците няма да оставят парите си на своите деца, тъй като смятат, че щастието идва от печеленето на пари, а не от наследяването им.


Богатите в Африка, Латинска Америка и Близкия изток имат повече доверие на потомците си. Положението при британците обаче не е такова, най-вероятно поради много разводи и повторни бракове.


„Тъй като те все по-често сключват втори, трети брак, въпросът с наследяването се усложнява предвид децата от първия брак и по-нататък от втория, третия. Парите предизвикват раздори, така че богатите по-често влизат в конфликти заради пари“, казва Катрин Гръм от Барклис уелт.


Така че, мили деца, учете Предприемачество, за да нямате ядове!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв