Свързани новини

24.10.2011 12:34

Втори мандат за Фандъкова

Видян 1568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Социолизите познаха резултатите на изборите за президент на България. Те общо – взето не се разминаваха с прогнозите им от последните дни. През целия ден дистанцията в процентите между Плевнелиев и Калфин се движеше между 8 и 14 на сто. Съвсем според очакванията Меглена Кунева остана трета на голяма дистанция от водещите кандидати.
Предварителните данни, известни до редакционното приключване на 19’ в 19 часа, са от екзитполове с уговорката, че над 30% от анкетираните гласоподаватели са отказали да бъдат анкетирани, което се случва за първи път.
Интригата на деня беше ще спечели ли от първи тур управляващата партия ГЕРБ изборите за кмет на София. Йорданка Фандъкова показваше резултати от 51 до 53%, които й дават победа на първия тур.
Над 60 на сто от гласовете отредиха в екзитполовете първенство на кандидата на ГЕРБ и в Бургас. В Пловдив и Варна очаквано се стига до балотажи между ГЕРБ и независимите кандидати – съответно Славчо Атанасов и Веселин Марешки.
Партиите се оплакваха една от друга и от медиите през целия ден вчера, а на различно места гласуването беше отлагано и прекъсвано. Според Младен Червеняков и като брой, и като характер не е имало толкова много нарушения на избори.
Премиерът беше сред последните гласували точно 10 минути преди края на изборния ден в 19 часа. Той пристигна от Брюксел от среща на премиерите от ЕС и се отправи направо към Банкя, за да подкрепи Фандъкова. Иначе той можеше да гласува и от евростолицата за президент.
„ДПС не подкрепи никой кандидат за президент на първи тур, за да няма повече грешки. Моят личен фаворит като двойка съм убеден, че ще внесе свежест, по-голяма отговорност и най-вече предвидливост в политиката”, заяви Ахмед Доган като мнозина заподозряха, че има предвид дуета на БСП. ”Самодоволството и горделивостта са първа крачка към падението”, така Доган отговори на въпрос дали трябва да има самодоволни усмивки на хора, които си мислят, че са спечелили изборите.
“Първото нещо, за което гласувах, е българите да се почувстват и да бъдат свободни граждани”, каза лидерът на БСП Сергей Станишев, след като упражни правото си на вот. „ Гласувах против установяването на едноличен режим по същество, против това президентството да бъде още една дирекция на Министерския съвет, против това – общините да бъдат антисоциални. Това в частност е Столична община, в която не се решават маса проблеми на гражданите”, каза Станишев.
”Проведохме изключително открита кампания. Споделихме нашите каузи, виждания, оценки за страната и ангажименти. БСП не хвърля празни думи, а поема ангажименти”, каза Станишев. “Сблъскахме се с много страх. Това са изборите, в които до момента са хвърлени десетки милиони левове от управляващите; да не говоря за държавния ресурс, който беше ангажиран от началото на мандата на кандидатите на ГЕРБ. Кампанията на кандидатите на ГЕРБ не е от един месец, тя върви две години с лъжи, манипулации, промиване на мозъците, сплашване. Хора са заплашвани с уволнение, заплашвани са с това, че ако не изберат кмет от ГЕРБ, няма да видят лев от държавата. Такава бруталност не бях виждал от 20 години”, добави Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак