Свързани новини

20.09.2011 16:56

ИАРА: Няма умишлен улов на делфини

Видян 1776 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов призова да не се слага етикет на българските рибари, че са убийци на делфини, защото няма доказателства за умишлена смърт на откритите мъртви делфини по Черноморието. Министърът обсъди ситуацията с изхвърлените това лято от морето делфини с представители на отговорните институции, научните среди и неправителствени природозащитни организации. В нея участваха зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, изпълнителният директор на ИАРА (Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури) Пламен Захариев, представители на Института по океанология-Варна и Института по рибни ресурси във Варна, както и представители на браншовите организации от сектор „Рибарство” и на природозащитните организации. Проверките на ИАРА показват, че няма умишлен улов на делфини, съобщи министърът. Според него при повечето открити делфини става въпрос за естествена смърт. В момента няма данни за точния размер на популацията на делфини в Черно море. Според различни научни изследвания те са около 120 000-200 000, а продължителността на живота им е средно около 20-25 години. По данни на МОСВ през тази година смъртността при делфините е наполовина спрямо 2010 г, когато са регистрирани 53 умрелите делфини, информира зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.


Министър Найденов пое ангажимента държавните институции да разпишат ясни процедури и отговорности какви действия се предприемат при откриване на изхвърлен на брега мъртъв делфин. Според министър Найденов би трябвало мъртвите животни да отиват в екарисаж, тъй като могат да представляват опасност от зараза. В момента обаче според Закона за биологичното разнообразие телата не могат да се транспортират и затова концесионерите на плажовете обикновено ги загробват на място. Затова в спешен порядък МОСВ ще подготви поправки в закона. След това ще се разпишат правила, според които в случай на изхвърлен от морето труп на делфин, на място да идват представители на РИОСВ, на ИАРА и ветеринарни лекари и труповете да бъдат транспортирани до екарисажи. В случай, че има съмнения за злоумишлено убийство на делфин, ще се подава сигнал до прокуратурата.


Тази година ще започне мащабно обследване на популацията на делфините на нашето Черноморско крайбрежие със средства по Оперативна програма „Околна среда” на МОСВ, съобщи Манева.


Министър Найденов, информира, че ще поиска техническа помощ от Европейската комисия за съоръжения, екипировки и техника с цел да се увеличи капацитета на ИАРА при патрулирането в Черно море.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.