Свързани новини

10.07.2011 15:29

Оставка за министър Попова?

Видян 2353 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“В случай, че един министър бъде бламиран по този начин от парламента, редно е да си подаде оставката”, заяви депутатът Димо Гяуров пред Канал 3. Повод за думите му стана падането на Закона за конфискация на имущество, продобито от незаконна дейност, наричан още Законът Попова. Негов автор е министърът на правосъдието.


Самата Маргарита Попова коментира, че след като не харесват нейния закон, ще се наложи да си пишат друг, което е извън нейния иначе дипломатичен стил.


Коментаторите на този първи случай на бламиране на предложение на управляващите в пленарната зала дадоха две версии.


Едната е по-скоро фантастична – силен напън на опозицията, който бил предвестник на стрхотни политически бури и вълнения. Това, предвид истинското положение на нещата, не изглежда реално.


Другата хипотеза е по-вероятна: въздържане на много депутати от ГЕРБ от гласуване по една или друга причина. Факт е, че 47 депутати от 117-те на ГЕРБ изобщо не се мярнаха в пленарната зала. Още шестима, които все пак бяха налице, решиха да не подкрепят инициативата на Попова. Честно казано, имаше и защо. Законът на минаващата за демократка и вътрешна опозиция в кабинета Попова например предвиждаше нещо, което бяхме забрвили от времената на Сталин, когато първо стреляха, после питаха. Става въпорс за положението, при което имущество и банкови сметки се запорират по подозрение, а ако човекът не умре от глад до края на делото, точещо се с години, може и да бъде оправдан. На второ място идва безумната идея за доказване на доходи 20 години назад, когато банките и данъчните пазят финансови досиета по петилетка.


И без особена организация, каквато привидяха анализатори като Бойко Василев от Панорама, доста депутати на управляващите съвсем резонно са решили да не подкрепят такива очевидно неуместни постановки. Все пак правото се основава на презумпцията за невиновност до доказване на противното, а законът няма обратна сила.


В същото време хитовият таблоид Всеки ден публикува сензационно разкритие за 300 000 евро подкуп от Брендо, даден в “предишния” живот на министър.


Облаците около Попова съвсем се сгъстиха, но всъщност и Димо Гяуров трябваше отдавна да си е скъсал дипломата на юрист.


Един от най-отявлените врагове на ГЕРБ беше инициатор на иска срещу Доган във връзка с хонорара му за Цанков камък. Писаната заедно с друга уж видна синя юристка Елеонора Николова молба удари на камък в съда. И не, защото е прекрасно лидерът на ДПС да взема над милион хонорар като хидролог, а поради неиздържаност на иска – няма как да се признае обратна сила на закон. По времето, когато Доган е взел парите, специален Закон за конфликт на интереси, какъвто има днес, не е съществувал и по тази причина той просто няма как да го е нарушил.


Безсмисленият уж ход на Гяуров обаче стана повод за широко народно недоволство към съда от една страна и към управляващите от друга. Всъщност нито едните, нито другите имаха вина за провала на делото срещу Доган. Отговорността беше на очевидно слабите или пък хитреещите юристи Гяуров и Николова.


И в техния случай Вариант 2 – поставяне на капан Доган за ГЕРБ с цел медийно омаскаряване за нежелание да гонят Тройната коалиция, изглежда по-вероятен. Това с оглед на още много подобни подли клопки, залагани през последната година от хората на Костов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби