Свързани новини

16.03.2011 16:52

Йорданка Фандъкова: Няма повишена радиация в София

Видян 3683 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В София е спокойно, радиационните стойности са нормални", каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Последната информация е от 7.30 часа тази сутрин и тя е подадена на кмета лично от шефа на дирекцията по бедствия и аварии към Столична община. 

На територията на София са монтирани шест датчика за измерване на радиацията в реално време. Засега данните им не дават основание за тревога. 

"До края на седмицата ще са готови актуализираните планове на общината за реакция при земетресения и аварии", каза още Фандъкова. 

Въпреки това продължава да е повишено търсенето на йод в аптеките в София. Това каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България. Според негови данни, 2,5 пъти е повишено търсенето през последната седмица в сравнение със същия период на март миналата година. В Бургас от аптеките  йода беше напълно изчерпан още на първия ден след аварията в японската централа Фукушима 1. Аптекарите не успяват да убедят хората, че той е опасен за употреба без изричното предписание от лекар. Спиртният разтвор на йода не е предназначен за вътрешна употреба. Ако се взима през устата, той нанася вреди на лигавицата и на различни органи. Молекулата на свободния йод е много агресивна и разрушава органичната материя. В йодните хапчета от друга страна веществото се намира като съединение, но медицински лица предупреждават, че и с тях може да се получи предозиране. 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния