Свързани новини

14.03.2011 16:15

Ужас! Нови два взрива в Япония

Видян 2005 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ужасите в най-развитата азиатска държава Япония, където сякаш наближава краят на света, не стихват. Нови два опасни взрива избухнаха в АЕЦ Фукушима - 1, този път в третия й реактор, след като районът отново бе разтърсен от силно земетресение с магнитуд 6,2. При взрива са пострадали 11 души.

„Във втори реактор напълно спря системата за охлаждане”, потвърди представител на Агенцията за ядрена сигурност по обществената телевизия NHK. Не е изключен срив на този ядрен реактор на централата, съобщават служители в централата. Нивото на водата за охлаждане на реактора е стигнало до минимума. Инженерите не могат да охлаждат втори реактор с морска вода. Ако не може да бъде охладен, има възможност да се разтопи, което заплашва да доведе до излъчване на радиация. 

Причината за предишния взрив от събота бе апокалиптичното земетресение от 9,0 по Рихтер, което сполетя Япония на 11 март. Според експерти на Токийската електрическа компания взривът в трети реактор е бил много по-мощен от този в събота в първи реактор, предизвикал падане на покрива. Третият реактор работи с ураново-плутониево гориво, но по характеристиките си не създава особени проблеми от гледна точка на безопасността, казаха експерти.

Според служителите на реда броят на жертвите след земетресението и последвалото цунами вероятно са достигнали над 10 000 души. 

Междувремнно австрийският министър на околната среда Николаус Берлакович съобщи, че ще поиска общоевропейска проверка на надеждността на атомните централи на Стария континент. Целта е да се установи дали издържат на земетресения и какви са показателите им по отношение на задържането на радиацията и охлаждането на реакторите.

Материалните щети, причинени от природното бедствие в Япония, се изчисляват между 171 и 183 милиарда долара. 





Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева