Свързани новини

10.03.2011 17:12

Назаем от Супер 19’ Цените на тока скачат заради енергийния Октопод

Видян 2389 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕВН поиска увеличение на цената с 5%, а после ЧЕЗ и ЕОН пожелаха скок съответно с 13 и 14 на сто. Оправданието – парите от повишението на цените им трябвали за инвестиции. И това при гарантирана от държавата печалба в скандалния размер от 12% за ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН всяка година, при 130 признати милиона дълг към бг бизнеса.  ЕРП-тата обясняват вдигането на цената с нуждата от инвестиции. 

Само че, след като им е гарантирана печалба от държавата, сиреч от хората, защо пак тези хора допълнително трябва да им плащат, за да се изпълняват инвестиционните задължения на чужденците?

“В енергетиката се изпаряват около 2 000 000 000 лева, които се губят в мрежата, довериха пред Супер 19’ енергетици - Тревожното е, че може би 15-20% от тази сума потъва директно в джобовете на фигурите от енергомафията. Останалите се разпиляват в стремежа да се прикрият въпросните 300 – 400 000 000 лева”.

“Системата бе установена преди десетина години. И работи безотказно по няколко схеми до днес, независимо от смените на караула във властта. Лесно е да се пресметне, че в тази машина за пари досега са се врътнали 20 милиарда лева. Колосална сума! 

Имената на действащите лица в енерго-спектакъла се сменят. Не е ли все едно дали  медиите ще спрягат Топлото (разкрит от Бойко Борисов), Манчев (заподозрян от Гамизов), Фронтиер (любима плячка на пресата) или някой друг, ако пиесата е все една и съща”, питат хората от бранша?

“Не е случаен фактът, че държавата 20 години няма енергийна стратегия. Тя не се прави нарочно, за да може да продължава танцът на Октопода. Но премиерът, подтикван от Европа, е готов да разплете пипалата”, вярват те. 

“Борисов със сигурност е наясно, че тази битка ще бъде дълъг процес и няма да може да бъде спечелена само с един удар”, предупреждават браншовиците.

Притеснителен е фактът, че нашата “тайна” отдавна е известна в Брюксел. Миналия петък България беше заплашена лично от еврокомисаря по енергетика Йотингер, че е възможно да й бъде наложено второ наказание заради изоставане в нормативната база в сектора. 

КТ Подкрепа излезе с разбиващ анализ на положението в сектора, който остана последната икономическа крепост в родината. По сметките на синдиката на д-р Тренчев 7000 семейства ще останат без прехрана при спазване на евроусловията за закриване на мощности, които не отговарят на еконормите. Свързаните с тях мини като рудниците в Бобов дол и Марица Изток също ще спрат да дават хляб на хиляди работници. Така общата сума на захвърлените на произвола на съдбата ще бъде 10 000 български семейства или поне 30 000 души. 

Според експертните сметки 2800 мегавата (АЕЦ Колзодуй е с 2000) трябва да бъдат изведени от експлоатация. Това са 25% от всички електропроизводствени мощности в нашата страна. 

“От традиционен износител съществува риск страната да стане вносител на ток”, предупреждават енергетиците. Всичко това директно ще бръкне в джоба на всеки български гражданин! 

Веднъж, като потребител на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН, които днес без нужда вдигат цените. А какво остава, ако ножът опре до кокала. Скокът ще бъде минимум 50% върху сегашните непосилни цени. 

Когато към това покачване сложим и европакета енергетика/климат – в кърпа са ни вързани 100% отгоре върху цената на тока.

Втори път джобът на всеки от нас ще бъде пребъркан до дъно, но вече и като купувач на всяка стока, в чиято стойност производителите и търговците калкулират енергията. И трети път, данъкоплатецът, с чиито пари са построени енергомощностите в страната, ще си плати заради нарочната им лоша и грабителска експлоатация, която обогатява малка група хора, определяна като енергийния Октопод. 

Още по темата – в Супер 19’ по сергиите в цялата страна



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни