Свързани новини

31.08.2010 16:54

И студентите ги огря за кредити

Видян 1643 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От вчера и студентите вече могат да се възползват от кредити. Заемите са с държавна финансова подкрепа, като с тях се заплащат учебните таксите или се получава издръжка в случай на раждане или осиновяване на дете по време на обучението. Две са банките, които ги отпускат - ДСК ЕАД и Райфайзен Банк България ЕАД.


Студентските кредити ще се отпускат в лева при годишен лихвен процент, който не може да надхвърля 7% и е фиксиран за целия период на кредита. „Размерът на заема за заплащане на учебните такси  е равен на броя на оставащите семестриални такси в даденото висше училище“, обясни главният секретар на просветното ведомство Красимир Вълчев и допълни, че „максималната сума на кредита за издръжка е минималната работна заплата - 240 лева месечно".


Изплащането на кредита започва един месец след това, като погасяването му се прави на равни вноски в срок от 10 години. Всеки, който пожелае, може да го изплати предсрочно, без да заплаща такса за това. Има случаи обаче, в които той може да бъде и опростен. „При раждане или осиновяване на второ дете до пет години след началото на гратисния период и при физически рискове, свързани с трайна нетрудоспособност от над 70% или при смърт на кредитополучателя", обясни Вълчев.


От програмата за студентско кредитиране ще могат да се възползват студенти и докторанти, обучаващи се в България, които са български граждани или граждани на друга страна членка на ЕС. Друго изискване е студентът да е на възраст до 35 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци