29.08.2010 18:24

Затваряме бомби за зимата

Видян 4464 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изконната българска манифактура, или иначе казано – домашната консервена промишленост,  се оказва изначално сбъркана. Народът масово греши при затварянето на буркани, нещо повече – при производството си сега компотите и останалите благинки се превръщат в бомба със закъснител през зимата.


До тази на пръв поглед невероятна констатация са стигнали учени от Института по консервна промишленост в Пловдив. Те предупреждават, че неправилното приготвяне на консервите крие рискове за здравето и живота на хората.


"Когато  се подготвя един компот, хората не знаят, че не трябва да се сипва суха захар върху плода, да се налива студена вода, да се затваря и стерилизира. Целият този т.нар. технологичен процес е абсолютно неправилен. За да бъде компотът добър и здравословен, плодът трябва да се залее с горещ захарен сироп, след това бурканът да се затвори и после да се мине за стерилизация", казва ръководителят на отдел Технология за консервиране на храни доц. Данка Луднева, като по този начин сгромолясва ноу-хауто на дедите ни, предавано през поколения труженици край казани и тенджери с буркани.  


Според експертите най-трудната и опасна задача е консервирането на зеленчуци за зимата. По думите на доц. Луднева варенето по няколко часа на бурканите с домати и грах например, не винаги е достатъчно, за да се постигне необходимата стерилизация на продуктите и така  могат да станат негодни за ядене. „Не винаги една консерва може да бъде веднага усетена, че не става за ядене. Ако се консумира развалена, може да доведе до летален изход", предупреждава доц. Луднева.


С рухването на мита за производството на емблематичните туршии и лютеници за мезе се оказва, че почти 300 милиона буркана тиктакат опасно в долапи и мазета. Според проучване на световната агенция Ройтерс през 2008 година (една година след влизането ни в ЕС) у нас запасите за зимата са възлизали на 200 милиона домашно произведени консерви – по около 100 на семейство. През 2010-а – годината, през която глобалната криза захапа за джоба всяка къща, компотите и останалите хенд-мейд припаси в България ще скочат с 50 процента, прогнозират експерти.  


„Приготвянето на зимнина е по-типично за малките градове и селата. Хората от големия град обикновено гледат с насмешка на традицията, но ако баба и дядо им занесат буркан туршия и литър домашно вино, с удоволствие ги изяждат, че и за още се оглеждат, защото е хем евтино, хем е и вкусно. От няколко години и по магазините ги има, но са пълни с консерванти. Да се подготвиш за зимата...все тази несигурност у българина, която датира от векове. А по времето на социализма празните рафтове на магазините превърнаха в неизбежност затварянето на компоти, правенето на лютеница и варенето на сладка. Дори след идването на демокрацията, традицията пазена от по-възрастните със сигурност е изхранила доста от народа в гладните зими. А и сега – с орязани заплати и ниски пенсии, зимнинката си е цяло богатство“, пише Ройтерс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей