Свързани новини

12.07.2010 11:29

Иде криза с хляба

Видян 2503 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поройните дъждове са удавили житната реколта на България и страната е на ръба на криза с хляба. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов пред БНР. В Добруджа - житницата на България, положението е повече от трагично. Там земята е толкова мокра, че човек потъва, а житото е в калта и е почерняло, след като в периферията на района паднаха убийствените 100 литра дъжд на квадратен метър.


„Събирането на реколтата, която още не е убита от дъжда, ще е изключително затруднено, защото от калта жътвата не може да започне. Качеството на пшеницата е влошено. Именно заради това производителите на брашно и хляб ще са принудени да използват повече подобрители. Изкупната цена на най-качествената пшеница ще се повиши и  ще има недостиг на качествени семена през есента. В момента след дъждовете най-тежко засегнатите райони са Добрич, Варна, Шабла, Бургас, Карнобат, Айтос, Стара Загора, Сливен, от Русе на юг - Бяла, Търново, Ловеч. Прогнози не мога да правя, но мисля, че хлебна пшеница няма да има или ще бъде много много малко“, заяви Радослав Христов.


„Цената на зърното е функция на това, което се предлага на пазара. Няма да има търговец, който да купи почернялото зърно на каквато и да е цена. Държавата трябва да помага“, каза пред bTV зърнопроизводителят Орлин Панев. Ако в началото на седмицата хлебопроизводителите изчисляваха с колко ще скочи цената на хляба заради поскъпването на тока и газа, то днес те вече се притесняват каква ще е цената на брашното от новата зърнена реколта. „Определено качеството на брашното ще бъде засегнато от лошото зърно, което евентуално ще може да се оправя с добавяне на малко повече химия и оскъпяване на самото брашно. Естествено е, като се оскъпи цената на основния продукт, да се оскъпява и цената на последния продукт - хляба, който в момента е между 80 стотинки и левче", смята Тошко Няголов от Регионалния съюз на хлебарите в Добрич.


В момента брашното за основните видове хляб се търгува на цени от 440 до 500 лв. за тон, което пък според производителите означава, че и сега цената на хляба е по-ниска от реалната.


Пред Дарик радио министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че няма сценарий, при който житото няма да стигне за хляба на българите.


„Жътвата изостава, имаме да прибираме над 1млн. и 100 хил. декара пшеница”, каза Стилиян Митев, директор на Областната дирекция Земеделие в Добрич.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които