08.06.2010 14:25

Партии могат да изгубят държавната си субсидия за ксенофобски прояви

Видян 1748 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Някои форми на дискриминация като ксенофобия, расизъм, антисемитизъм предстои да бъдат криминализирани до есента, обявиха от Комисията за защита от дискриминация (КЗД). В Министерството на правосъдието се подготвяли поправки в тази посока.


Членът на комисията Есен Фикри обясни, че според европейската директива страните членки на ЕС са имали двугодишен срок да изпълнят това изискване и той изтича през октомври. Фикри каза, че наказанието за подобен род прояви зависи от това какво ще залегне в националното законодателство, но има препоръка на Съвета на Европа организации, които проповядват възгледи, основани на ксенофобия и расизъм, да губят бюджетната си субсидия.
Предстои да се види дали тази препоръка ще залегне в българското законодателство. Иначе от комисията коментираха, че училището и работното място са среда за множество дискриминационни прояви. Фикри заяви, че в училищата има висок ръст на проявите на нетолерантност особено към деца с увреждания и деца от малцинствата. “Подобно отношение има включително от страна на учителите и родителите на другите деца“, коментира и даде пример с директор на училище, който заявил, че постъпилото наскоро дете с увреждане не е за там, а за помощно училище. От КЗД смятат, че толерантността трябва да бъде преподавана – било като извънкласна форма, било в час на класния или по друг начин. Оттам са подготвили видеоматериал, който съвместно с образователното министерство да бъде внедрен като образователен материал в подкрепа на толерантността. Анализът на КЗД за случаите на посегателства показва, че техни автори са предимно млади хора между 18 и 25 години. Затова експертите смятат, че трябва да се работи много активно именно с младите хора в училищна възраст. Дискриминацията на работното място също е голям проблем, коментират от комисията. Един от най-пресните случаи при тях е за секстормоз на работното място и е подаден от българска дипломатическа мисия зад граница. От КЗД обаче запазиха в тайна коя е мисията. Иначе оплакванията за дискриминация на работното място започват още от обявите, които поставят дискриминационни условия за възраст, пол и т.н., минават през различното заплащане за една и съща дейност и стигат до дискриминация по признак синдикална принадлежност. Във вторник от КЗД и Министерството на труда и социалната политика започнаха изпълнението на проект “Прогрес към равенство“ по програмата на ЕС “Прогрес“, който цели насърчаване на равнопоставеността във всички сфери на обществения живот.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби