Свързани новини

17.05.2010 17:09

Изпратиха Цонев и на военен съд

Видян 1440 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият министър на отбраната Николай Цонев ще бъде изправен и пред военен съд. Поредното обвинение срещу него бе внесено от Софийската  военноокръжна прокуратура в Софийския военен съд. Той ще отговаря за четири сделки, сключени преди 10 години, когато е бил началник на Управление Снабдяване и търговия и на директор на Дирекция Управление на доставките в Министерството на отбраната. Като такъв, според прокуратурата, Цонев е превишавал правата си, като многократно е нарушавал и не е изпълнявал служебните си задължения, касаещи Закона за обществените поръчки. Обвинението засяга четири сделки за доставки на авиационно-техническо имущество и автотехническо имущество с фирмите ЕТ Транскомерс Импекс - Стефан Въргов - Плевен, ЕТ Коко Д - Димитър Пачеджиев - София, Мелбърн Интернешенъл ООД - САЩ и Метропол М ООД - София. Договорите с тези фирми са ощетили министерството с над 970 000 лв. Престъплението е особено тежък случай и е извършено от Цонев с цел да набави имотна облага за цитираните фирми, уточняват от прокуратурата. Ако Цонев бъде признат за виновен, той може да лежи от три до десет години в затвора.


Междувременно Софийският градски съд проведе вчера второто заседание по друго дело срещу ексвоенния военен министър. Цонев е подсъдим за това, че е одобрил закупуването на комплектомобилна производствена линия за метални конструкции UBM, т.нар. хангари. Това е станало въпреки липсата на осигурено финансиране, с което военното ведомство е ощетено с 8 025 825,45 лв. Пред съда бяха разпитани като свидетели висши военни, които защитиха управленското решение на Цонев за закупуване на мобилния завод.


Бившият министър бе доведен в съда от следствения арест, където се озова заради опита си да подкупи следовател, който да манипулира данните по друго висящо дело. Заедно с Цонев тогава бяха задържани и съдията от СГС Петър Сантиров, и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.