Свързани новини

26.04.2010 12:49

Джефри ван Орден: България се нуждае от енергийна стратегия

Видян 1764 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България има добра позиция да бъде енергиен център, но се нуждае от енергийна стратегия. Това заяви евродепутатът и докладчик в ЕП за напредъка на България по пътя й към европейското членство Джефри ван Орден по време на кръгла маса, посветена на проекта за АЕЦ "Белене", предаде репортер на БГНЕС.


Необходимо е гарантирано финансиране за проекта АЕЦ "Белене", който в идеалния случай е от инвеститори от ЕС, коментира той. Самият той се надява да има прогрес по газопровода "Набуко". Няма да бъде здравословно Русия да държи монопол върху доставките на газ, ключът е в диверсификацията, коментира ван Орден. "Всички ние се нуждаем от сигурни устойчиви доставки на чиста енергия на нормални цени и за това трябва да осъществим диверсификацията. Особено внимание се обръща на политиката на Москва и на въздействието й. Трябва да се направи разграничение на доставката на енергия и дистрибуцията й", коментира той. Искаме Русия да се превърне в член в общността на демокрациите, но докато не получим доказателство за това, трябва да подхождаме с внимание, изтъкна евродепутатът. Той припомни, че вероятно на 18 май ЕП ще гласува компенсациите за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". "Борих се да се предотврати предварителното затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", това беше ненужно и не се правеше за сигурност", каза ван Орден. Според него е справедливо ЕС да даде компенсации на България. Данъкоплатците на страни като моята трябва да финансират погрешните решения, категоричен е евродепутатът от Великобритания. До 2013 година 860 милиона евро ще струва извеждането от експлоатация на двата реактора, обясни той. "Ще давам каквато мога помощ на България в моята роля на един критичен приятел", обеща той. Джефри ван Орден коментира и предизборната обстановка във Великобритания в момента."Предизборната кампания придоби любопитен обрат последните седмици. Очакваната победа на консерваторите може да не се получи. Безпокойството на избирателите отразява нелекото състояние на партиите. Вярвам в здравия разум на британците и смятам, че те ще изберат консервативно правителство", заяви той.
Старшият съветник по проекта АЕЦ "Белене" и ръководител на икономическата група на посолството на Руската федерация в България Владимир Казанчев предложи да се запази проекта с руското финансиране - до 2 милиарда евро, докато бъде намерен инвеститор. Руската страна е готова да предостави техническия си първоначален дял в проекта на бъдещия инвеститор, обясни той. "Белене ще остане български проект", категоричен е Казанчев, като изрази убедеността си, че интересите на България ще бъдат запазени при взимането на окончателното решение. Лидерът на СДС и председател на парламентарната енергийна комисия Мартин Димитров заяви по време на конференцията, че според него в проекта АЕЦ "Белене" има повече политика отколкото икономика. Той смята, че докато няма цялостна енергийна стратегия, проектът не може да продължи. Димитров изтъкна, че трябва да бъде потърсена отговорност за извършеното до този момент по проекта. "Чувам, че няма движение по материалите, дадени в прокуратурата", каза той. Според лидерът на СДС печелившо за България е, ако се развие европейска стратегия за сигурност и енергетика, която да обхване и съхраняването на радиоактивните отпадъци. Той изтъкна, че във възможностите за по-ефективно енергийно потребление се крие огромен резерв в размер на 2 пъти мощността на АЕЦ "Белене".
Ангел Димитров, председател на Българската асоциация за външна политика, попита дали не е било известно, че Турция и Гърция няма да са част от потребителите на енергията от "Белене", когато е подписван договорът с руската страна. "Защо досега не постигнахме задължителната политическа договореност далекопровода през Македония и Албания?", попита той, като припомни, че европейското недоверие към блоковете на АЕЦ "Козлодуй" беше заради недоверието за сигурността на руското производство. "Пробив от типа на "Белене" придобива геополитическо значение", каза още той. В началото на кръглата маса нейният основен организатор и инициатор евродепутатът" Надежда Нейнски коментира, че днешната дискусия трябва да си постави 3 основни цели - да си припомни фактите, да постави важните въпроси и да даде възможност за широка дискусия по въпроса. "АЕЦ "Белене" е проект с 29-годишна давност, като строителството на централата започва през 1987 и продължава до 1990 година, когато правителството е принудено да спре проекта", припомни Нейнски. Според нея правителството на ГЕРБ е изправено пред редица въпроси относно проекта, сред които е това как ще се реши въпроса със собствеността, има ли пазар за енергията, какво е мястото на проекта в контекста на европейската енергийна сигурност и основния въпрос - има ли политика и идеология на проекта АЕЦ "Белене". Трябва да се обсъди и енергийната сигурност, геополитически аспект на проекта за централата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева