Свързани новини

14.04.2010 11:50

Държавата дава 5000 лв. за саниране на апартамент

Видян 4246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата ще дава 5000 лв. за санирането на апартамент от 75 кв.м. Това стана възможно, след като цялостното изолиране на панелните сгради отново стана приоритет на правителството. Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев представи вчера един от пилотните проекти в неговото ведомство, от който всеки собственик на апартамент в панелно жилище може да се възползва, съобщи Дарик.


„Програмата, която работи пилотно към момента и дава много добри резултати, на базата на която бяха санирани 28 сгради и предстои санирането на още 30, работи на следния принцип: всяко семейство трябва да извади, ако има 75 кв.м апартамент, 5000 лв. Държавата ще даде още 5000 лв. субсидия. Т.е. с 10 000 лв. ще имаме абсолютно нова фасада на сградата. При 5000 лв. доказано икономиите на хората, които живеят във вече санираните жилища, са около 60%, а един апартамент от 75 кв.м генерира сметка около 100-140 лв.“, посочи строителният министър. „Тези 75 000 сгради, които ако бъдат санирани, ще ни спестят необходимостта от нови 3000 мегавата. Това е количество енергия от три атомни реактора“, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков.


Според оценка на експерти 10% от панелните жилища в България се нуждаят от спешен ремонт. В България има близо 19 000 панелни блока. В тях живеят над 1,7 млн. души.


Новата енергийна стратегия на правителството има пет основни приоритета - подобряване на потреблението, намаляване на емисиите на вредни парникови газове, увеличаване на ВЕИ, повишаване на енергийната сигурност и създаване на независим енергиен пазар. Трайков съобщи още, че се обмисля възможността енергийните ваучери да бъдат давани директно на енергийните дружества, а да не минават през хората, които ги получават.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв