Свързани новини

24.03.2010 14:42

Крият атентат срещу Георги Гергов

Видян 3882 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шофьорът на такси, мечтае да подкара лимузина. А СВИДЕВЪДЪТ - да го запомнят като коневъд. Така накратко може да бъде обрисуван жизненият път на един от най-цитираните в пресата червени олигарси Георги Гергов. Приятели на изкуството разказват, че бизнесменът е спонсорирал паметника на Крум в Пловдив, освен от родолюбиви чувства, и поради факта, че това е бил начин да остане увековочен за поколенията любимият му жребец. В този град любовта към гордите животни е отколешна. Знае се, че е основан от Филип Македонски, чийто велик син Александър е кръщавал на своя кон Буцефал градове и го е произвел в благородник и генерал. Та Гергов спокойно може да мине за наследник на отколешната традиция.
Започнал като обикновен свиневъд, той завърта пълен цикъл в хранителната индустрия. После се разделя с този бизнес и се хвърля в туризма. Покрай него прави връзки и контакти и успява да стане управляващ, макар и миноритарен акционер, на Пловдивския панаир. Купува с цената на почти непосилни кредити и ЦУМ.
 Не закъсняват и политическите приятелства, които го издигат в ранг олигарх. На неговата 50-годишнина в ресторанта на хотела му Санкт Петербург на крака му се строяват президентът на България Георги Първанов със съпругата си Зорка и даже и сегашният премиер Борисов с Цветелина Бориславова, облечена за случая в смайваща прозрачна рокля.


Тези дни Цветан Цветанов изненада мнозина като обяви, че поради липса на доказателства е постановен отказ за образуване на досъдебно производство по отношение на сигнала, изпратен до прокуратурата, за финансови измами на бизнесмена Георги Гергов. Но не обяви какво се случва с проверката по случай, разкрит от пловдивския вестник „Акцент”, който бе прикриван. Медията пише, че седмица преди Коледа е имало атентат срещу сина на Гергов – Цветомир. Случаят обаче е останал в пълна тайна. Председателят на борда на директорите на ЦУМ, който държи и 40 % от туристически комплекс Слънчев ден 30, бил причакан от килъри на метри от жп прелеза за село Ягодово, където е фамилната резиденция, като е възможно да е объркан, понеже бил с лимузината на баща си.
“Преди 5-6 години е имало още един атентат. При тогавашната стрелба един от рикоширалите куршуми засегнал фатално негова счетоводителка, която до ден днешен си остана инвалид”, пише Bulgaria-news.bg. Според медията “бившият зоотехник бил като терминатор и унищожавал всичко покрай себе си, което му пречи да трупа богатства”. Пловдивският Акцентъ добавя, че той сега се кичи със званието почетен гражданин на Пловдив, почетен консул на Русия, доктор хонорис кауза на Селскостопанския университет, развива медийна империя, която лъска неуморно имиджа му пред обществото. Наред с тези почести Гергов се шмугна открито и в политиката, като успя да се докопа до важни постове в йерархията на БСП, пише вестник Акцент. Според колегите “не крие ухажванията си към владиката Николай и щедро го обсипва със скъпи подаръци – БМВ 5-та серия и Ауди осмица, часовник Вашерон Константен с малтийски кръст на копчето за нагласа на времето, който струва над 24 хиляди долара. Близостта на двамата ражда и добри плодове – Гергов лапна под наем /засега/ 300 дка църковна земя до летище Крумово. Олигархът бил хвърлил око и  на архитектурното бижу – комплекса Свети Кирик”. Пресата напомня, че пловдивският полицай Георги Джонов " оповести в края на ноември, че Гергов е в основата на корупционна схема и е ощетил държавата с близо 200 милиона лева. Аз съм служител от системата на МВР Пловдив. При моята проверка съм установил множество законови нарушения , които са станали във връзка със създаването на публично-частно партньорство между общината и Георги Гергов с фирма Пълдин туринвест”. 


Ново разследване притесни крупния бизнесмен


Георги Гергов в дните около Коледа и Нова Година по този повод. От създаването на дружеството Общината не е получила нито стотинка дивидент от публично-частното дружество, а то уж беше създадено, за да подпомага социалните програми на градската управа. Според обяснението на Атанасов безпомощността на общината да защити интересите на гражданите се дължи на скандалния договор, изготвен от кмета екскмета Чомаков и гласуван от предишния общински съвет. Бизнесменът апортира имоти в Слънчев ден и хотел Санкт Петербург в Пловдив, а общината – атрактивни къщи в Старинен Пловдив.
Гергов взема над 75% от смесеното дружество. Междувременно чрез сделка, окачествена от министър Трайчо Трайков като „странна”, Пълдин Туринвест получи даром от държавата миноритарен дял в най-голямото изложение на Балканите – международния панаир в Пловдив. Чрез поредица юридически процедури, контролираното от Гергов дружество стана мажоритарен собственик на международния панаир и в момента държи 51% от капитала. Уволнени са около 150 души, изцяло е ликвидиран отдел Маркетинг и реклама, изнесено е строителството на щандове – големият бизнес, който в момента се продавал според запознати.
В резултат на отчайващата каша големите винпроми като Пещера и Карнобат бойкотираха провеждащото се в момента изложение Винария, а много други се отказаха от панаира. Трайчо Трайков обяви, че ще заведе


дело за неизплатени 1,3 милиона лева дивиденти


Звездата на Гергов изгрява в зората на Костов, като първоночално той се занимава с хранителна промишленост на базата на свинекомплекса си. После купува хотел Санкт Петербург и Слънчев ден, благодарение на банкера Емил Кюлев. През 2003-2004 г. отношенията им замръзват и той се ориентира към Левон Хампарцумян от Булбанк като венец на дружбата им е сделката за купуването на ЦУМ от пловдивчанина. Магазинът обаче губи клиенти и наематели и в момента съдбата му е неясна, особено предвид 2-годишния строеж на метрото, който го е откъснал пешеходно и паркингово от центъра на София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които