Свързани новини

22.03.2010 18:37

ЧЕЗ ще върне 100-те милиона, които ни дължи, ама друг път

Видян 2628 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компанията ЧЕЗ не отрече, че дължи над 100 млн. на нашите строители и инвеститори от рекет!


Системата е проста: ако искате да ви пусне тока в нова сграда, длъжни сте сами да изградите трафопост, който да подарите на чешкия монополист. Откакто е в България - вече шеста година, ЧЕЗ все обещава да върне парите на инвеститори.


На въпроса на 19' кога най-сетне тези над 100 млн. лв., които ЧЕЗ дължи, ще се върнат в икономиката, пиарите на фирмата отговориха гузно: “ЧЕЗ внесе предложение пред ДКЕВР за инвестиции в размер на 130 млн. лв. Основната част от тях е предназначена за подобряване на разпределителната мрежа. Предвидени са средства и за изкупуване на енергийни съоръжения.”


Със същия отговор се измъкват и от въпроса какво става с обещаните инвестиции за подобряване качеството на подаване на тока: “ЧЕЗ внесе предложение пред ДКЕВР за инвестиции в размер на 130 млн. лв.”


Явно въпросните 130 милиона ще трябва да стигнат за всичко. Лошото е, че както разбираме, засега те си остават само намерения. Чудим се само как ли държавата ще принуди ЧЕЗ да върне на кризисната ни икономика така нужните над 100 милиона. Защо ли? Ами енергийният министър Трайчо от ЕВН назначи за шеф на държаваната НЕК колегата си от ЧЕЗ с гордото име Първанов.


По-актуален е обаче въпросът на 19' за предвижданото от чехите увеличение с 9% на цената на тока. Отговорът е като за соцконгрес и нищо не означава: “В края на март компанията ще внесе в ДКЕВР официалното си предложение за нови цени на електроенергията, заедно с подробна обосновка и данни. На тази база, в рамките на установената от закона процедура за утвърждаване на цени, ще се проведат дискусиите с регулатора.” Само напомняме, че токът у нас и сега си е по-скъп, отколкото в “бедни” страни като Финландия и Франция.


Голям проблем на хората в момента са и надутите сметки за последните месеци. На въпроса има ли надписани и сгрешени сметки и защо ЧЕЗ потвърди скандалните несъответствия. Чехите, или по-точно техните пиари, обаче опитват да прехвърлят проблема от болната на здравата глава: “През преходния период от 3-месечно към 1-месечно отчитане малка част от клиентите бяха отчетени за период на консумация, по-дълъг от 30 дни. Всеки потребител може да провери дали данните от електромера му съответстват на записаните във фактурата. При съмнения за неточност следва да се обади в Центровете за обслужване на клиенти.”


Интересно колко ли хиляди души наброява онази “малка част от клиентите”, която ЧЕЗ сама признава, че е подвела чрез некоректни според българския закон сметки. Във всеки случай сред тях едва ли попадат членове на борда на компанията, които прибират по 20 000 лв. на месец. Този изнесен от 19' още наесен факт така и не бе отречен досега от монополистите.


Накрая, ЧЕЗ не потвърждава, но и не отрича, че ще има надуване на сметките и заради въвеждането на такса мощност, наричана още “такса електромер”. Интересно е на каква база би могло да стане това, ако е вярно цитираното по-горе мнение на компанията, че има намерение да въведе измерители на качеството на подаваното електричество. Сиреч, преди да има такива измерители, въвеждане на таксата е безпредметно.


Ето и отговора на чехите: “В момента ЧЕЗ се запознава с предложението на ЕВН за въвеждане на цена за мощност. Работна група на трите ЕРП-та предстои да анализира положителните и негативните страни на ценообразуването с цена мощност. Същевременно се определят процесите, необходими за успешното въвеждане на такава цена.”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и