03.02.2010 17:59

Защо няма пари? -31% ДДС, - 43.4% от мита

Видян 2153 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо се налага да се закриват болници? Защо се бавят по 2-3 месеца майчинските и парите на докторите и аптеките? Защо не се плащат 2 милиарда, дължими на фирмите от държавата? Защо никой не забелязва, че убиването на потреблението убива икономиката?


Въпросите висят във въздуха, докато гоним потупване по рамото от ЕС и си плащаме кредитните рейтинги на агенции, които изкарваха Енрон отличник в деня на фалита му, както и на Уолстрийт джърнъл да ни хвали.


Междувременно окончателните данни за изпълнението на бюджет 2009 г. показаха голата истина. А тя е неизпълнение на основния данък ДДС с 31% (за 2008 г. минусът е 2%), неизпълнение на заложените мита с 43.4% и на акцизите с 9.8% при преизпълнение за всяка от предните 10 години.


Вместо да се занимава с насърчаване на потреблението, за да пълни хазната, държавата (в лицето на шефовете на Националната агенция по приходите) си е втълпила полицейско–прокурорски функции да разследва собственост, приходи и разходи на медии, които апропо са прозрачни и регистрирани по всички законни пътища.


Първо погнаха телевизия СКАТ и вестник 19 минути, следващите в списъка на непослушните медии са Шоуто на Слави и фирмите на Маги Халваджиян – всички критикуващи властта и особено Симеон Дянков.


Вместо да стори услуга на премиера, в чието име уж с прави всичко, обаче войната с медиите е с обратна сила.


Историята на 19 минути показва, че и при предишното правителство имаше подобна поръчка към НАП и при това беше от същото място – кръга Капитал, на чиито мераци да използва държавата както му скимне, явно пречим.


В края на 2008 г. - началото на 2009 г. подобна поръчка трябваше да изпълни печално известната Мургина и не след дълго се раздели с поста си, понеже бе разкрита. Тогавашата шефка на НАП тези дни ще се изправи пред съда. Но съдбата й явно не е достатъчно добър урок. А историята, казват древните, била учителка на живота и вестителка на мърдостта...


Духът на Мургина явно още живее в някои хора в НАП, след като нещата се повтарят година по-късно, уж в полза на новото правителство. Защо ли?


Ами баш хората на Мургина са си на мястото, никой не ги е бутнал. Както, между другото, беше и в Топлофикация година след Вальо Топлото.


Сега, след още 2 години, цялата компания вече е изправена пред Темида. В живота има справедливост!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни