Свързани новини

11.01.2010 20:08

Търговията умря – падна с 16,8% за година

Видян 1975 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономиката, глупчо!


Това е любимата мисъл на Бил Клинтън като президент на Щатите. Би могло да се очаква, че мъжът на жена – американска демократка Симеон Дянков ще да е чувал фразата. Но с нищо не го показва.


А през това време потреблението е в агония. Даже официалната статистика изнася данни за спад, при които всеки порядъчен финансов гуру на нацията би се стресирал. 16,8% е спадът на оборота в търговията. Това е рекордно ниво за целия ЕС. 10,8% е минусът при производството. Най-добре са търговците на лекарства и храни, при които нивата горе-долу се запазват. При мебелите, битовата техника и стоките за домакинството, машините, особено при автомобилите трагедията е пълна – спад от 20 до 43,5%.  Истинските резултати са още по-отчайващи, разказват пред 19’ търговци, които отдавна са престанали да дават поръчки на предприятията, което пък е свило реалния състав в заводите с 50-80%.


Рекордьори по спад са в автосектора, където реалните данни сочат спад над 60%, а в продажбите на мобилни телефони той достига невероятните 80%!!!


Какво означават всички тези числа, преведени на човешки език. 16,8% спад означава, че за дейността са необходими поне 16,8% по-малко хора. Следователно над 600 000 души ще останат на улицата без работа или с неплатени заплати, което на практика е същото. Това означава да се сбъднат мрачните прогнози на синдикатите и общата безработица да достигне над 750 000 души. Което би направило дефицита в бюджета на НОИ много по-голям от очакваните 2 млрд. лева. Това пък ще постави под въпрос ритмичното или направо цялото изплащане на пенсии, майчински, социални помощи и инвалидни добавки.


16,8% по-малко оборот също така значи поне 16,8% по-малко внесен ДДС, а това е основният данък, който пълни държавната хазна.


Каквито и фокуси да измисли един финансов министър, при рязко спадане на търсенето няма как да му се вържат сметките. Затова и завършихме годината 2009-а с 4 млрд. лева по-малко събрани данъци от заложените, вместо с 2 милиарда повече, както бе обещал Дянков.


Най-парадоксалното в случая е, че именно търговците и служителите бяха основният електорат, донесъл победата на партията ГЕРБ на изборите през лятото на миналата година. Вместо очакваните от тях мерки за активиране на потреблениетообаче те получиха ударна доза отчаяние. А няма нищо по-просто от това банките да бъдат натиснати да сведат лихвите по депозитите до нормалните 3-4%, а оттам тези по кредитите да паднат до 6-8%, което да освободи ресурс за пазаруване и развиване на бизнес. Друг стимул може да бъде оползотворяването на еврофондовете. На България се падат по 3 милиарда евро годишно или близо 10% към БВП за усвояване до 2013 г. Но само при условие, че имаме адекватна администрация, която протегне ръка да ги вземе и да ги донесе на хората. Е, точно това не става и по-лошото – няма изгледи нещата да се променят поне още 6 месеца напред.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни