Свързани новини

30.11.2009 08:58

Египет протестира срещу референдума в Швейцария

Видян 1416 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Египетският мюфтия Али Гомаа порица референдума за забрана на новите минарета в Швейцария като „обида“ за мюсюлманите по света, но призова мюсюлманите да не допускат да бъдат провокирани от решението, съобщи БГНЕС.


„Това решение не е просто посегателство срещу свободата на вероизповедание, а и опит за обида на чувствата на мюсюлманската общност в и извън Швейцария“, заяви Гомаа, който е официалният тълкувател на ислямския закон към египетското правителство. Той подкани 400-хилядната мюсюлманска общност в Швейцария да използва „диалог“ и правни средства, за да се бори срещу забраната. Египет е най-голямата арабска страна и беше начело на реакцията срещу Дания преез 2006 г., след като датски вестник публикува карикатури на пророка Мохамед.
57% от швейцарците гласуваха на референдум да се забрани изграждането на минарета. Решението беше подкрепено от дясноцентристката консервативна партия (UDC), която не пропуска случай да подклажда страха от чужденците, която нарече минаретата "очевиден символ за политико-религиозно обсебване на властта, поставящо под въпрос основните свободи". Вотът на избирателите поставя в трудно положение швейцарското правителство, което призова за отхвърляне на забраната. Ислямът е най-разпространената религия след християнството, но остава относително скрит в страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и