Свързани новини

21.10.2009 18:40

Медведев: Сърбия, а не България ще бъде енергиен център на Балканите

Видян 1880 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският президент Дмитрий Медведев обяви в Белград: “Сърбия ще бъде енергиен център на Балканите”. С това той даде да се разбере позицията на Кремъл, която от няколко дни се прокрадва в близките до него московски издания: България вече не е фаворит за руските тръби.


Според авторитетния бизнес вестник Комерсант това е станало “съвършено ясно” още при разговора на Владимир Путин с Бойко Борисов на 1 септември, за която нашата делегация на всичко отгоре непростимо позакъсня.


“Руският министър – председател неочаквано грубо поговорил с колегата, който му заявил, че България отново ще изучава проблемите, свързани с нефтопровода Бургас – Александруполис”, пише Комерсант. И още: “Путин потърсил по телефона турския премиер Ердоган, който приел да замени българската страна в Южен поток”.


Руският властелин разбирал, че без България “на всички ще само ще им бъде по-добре (освен на България)”, пише Комерсант.


Неговият министър Игор Сечин е получил окончателен ОК от Турция за газовия обход на срещата на икономическите министри на Русия, Турция и Италия в Милано миналия ден. Според Комерсант все пак не би било лошо да се построи Бургас – Александруполис, макар “седемгодишните терзания на България да могат да изнервят всекиго и най-вече господин Путин, който не се отличава с дълготърпение”.


Истината е, че вероятно последното усилие на руснаците ще се увенчае с успех, след като именно то бе главната причина за посещението на италианския премиер Берлускони в София. Милиардер №1 в Европа веднага отива при приятеля си Владимир, за да му разкаже за своята фина дипломация.


Не е за пренебрегване, че при визитата в България той наистина си размени шеги с Бойко Борисов, но истински комплименти отправи на президента Първанов. Когато бе на гости при него Берлускони подчерта, че е заобичал страната ни още като гледал усилията на предишното правителство по пътя към Европа. А кабинетът Станишев, както е известно, беше съставен именно от държавния ни глава. Макар да представи всичко това  като спектакъл, Кавалерът си свърши перфектно работата на психолигическо ниво. Стига само да споменем нарочното му закъснение за срещата с правителството при церемонията край Незнайния войн.


Медведев поддържа огъня на Путин. В Белград той нарече Сърбия “главен търговски партньор на Русия на Балканите”. Той потвърди, че тя не само ще участва, но и ще спечели много пари от Южен поток. Руските краткосрочни инвестиции в този и други проекти при комшиите ще бъдат 1 милиард долара, което във време на криза е истински рекорд. Москва заяви също, че никога няма да признае Косово с достоверния мотив, че тази държава е създадена в противоречие с международното право.


А ние си оставаме със заклинанията на министър Трайчо и милиарда лева, който държавата ще инвестира в проекта на неговите неотдавнашни работодатели от ЕВН. Днес Трайковата поразяваща уста ще има възможност да ръси бисери на килимчето в Москва, където е привикан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв