Свързани новини

24.09.2009 12:41

Н. Младенов: Ще направим бюджета на МО по-разбираем

Видян 1529 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съветът за борба с корупцията има за цел да анализира практиките в миналото и да предложи практики, които да увеличат прозрачността в публичната отчетност на министерството на отбраната, заяви министър Николай Младенов, цитиран от БГНЕС.


"Ще направим бюджета по-разбираем за гражданите", подчерта той. "Ревизията на дейността на предшествениците ми, ни кара да смятаме, че не са въведени добри управленски практики, които да предотвратят корупцията". Според министър Младенов, "тези практики от миналото са все по-видими в нарастващото недоверие на обществото към МО".
Министърът заяви, че в следствие на това се създава недоверие между политици и военни и тези фактори водят до блокиране на дейността на министерството. Той направи уговорката, че има разбиране между щаба и политическото ръководство. Младенов отбеляза, че се изисква въвеждането на системи, които да действат превантивно. Първата задача на Съвета за борба с корупцията е да подготви и приеме работната си програма.
Министърът набеляза следните насоки: 1. законодателна – в рамките на прегледа на Закона за отбрана да бъдат идентифицирани текстове, които могат да бъдат източник на корупционни практики; 2. за специалните обществени поръчки – закон, който да регламентира как се правят те; 3. засилване на институционните механизми за вътрешен одит на МО – има нужда от силен инспекторат с ясно разписани пълномощия да прави проверки; и 4. подписване на публичен документ – Договор за почтеност между МО и представителите на неправителствените организации, на професионалните военните организации, на отбранителната индустрия. Младенов посочи, че подобни документи има в Полша и Великобритания. "Целта на цялото това упражнение е МО да има по-ефективно управление", подчерта той.
"Искам, когато отида в Народното събрание с проекта за бюджет за 2011 г. да мога да обясня на всеки гражданин как се харчат парите му и за какво", пожела си министърът. В заключение Младенов отново се оплака, че финансовото положение на МО е изключително тежко. Основната ежедневна работа е да търсим начини как да спасим положението до края на годината. Работим съвместно с министерството на финансите. Изисква време, за да се справим със ситуацията, каза министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец