Свързани новини

18.09.2009 11:36

С. Дянков: Предложенията в доклада на президента са "Жан Виденов 2"

Видян 2341 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нашата антикризисна програма беше обявена на 1 юни, и ние я изпълняваме. Сега въвеждаме малки антикризисни мерки. От началото на мандата сме въвели вече 15 такива, заяви Симеон Дянков, вицепремиер и министърът на финансите пред БНТ, съобщава БГНЕС.


Даваме си 9 месечен срок, в който тези мерки ще дадат резултат. Оценяваме проект по проект, за да направим оценка на ситуацията. Има приемственост в социалната политика, но предишното правителство не си призна, че сме в криза, заяви той. 5 % намаление на осигурителната тежест е заложено във средносрочната фискална рамка. От януари те ще бъдат намалени с 2%. Може да се мисли и за повече, но ние наследихме голяма дупка в бюджета, което предишното правителство криеше, поясни той. Основната цел на намаляването на осигуровките, е да спечелят хората, на които предстои уволнение, така че да си запазят работните места. Статистиката показва, че работодателите искат да запазят персонала си, заяви Дянков. Планът на президента може да се нарече "Планът Жан Виденов 2", защото само с мярката за необлагаемият минимум от 1000 лв. бюджетът ще бъде натоварен с 2 млрд. лв , заяви министърът на финансите..
Въвеждането на еврото ще ни даде повече сигурност и няма да има съмнения на къде отива България, но за да стане това ние трябва да имаме балансиран бюджет. Цените в България няма да се вдигнат заради въвеждането на еврото, тъй като то е фиксирано. Тази година нашата инфлация ще е 1.5 %, което е най-ниското ниво, каза той. ЕК и много от страните в еврозоната са скептични, затова ние трябва да въведем успешни икономически мерки, защото предишното правителство е лъгало, каза Дянков. Ако правителството представи успешни икономически мерки, то може да разчита на подкрепата на Брюксел за еврото, коментира финансистът.Изравняването на възрастта за пенсиониране дава равна възможност за развитие между жените и мъжете, заяви той по повод 63 г. определени за пенсионна възраст.
С данъчната част от мерките в доклада на президента отиваме към срив в бюджета, и продължаване на кризата за 2 години, поясни той. Във фискалната глава има добри идеи за бюджета. Това обаче, което е малоумно са промени в данъчната система, което ще предизвика срив на приходите. Това не са антикризисни, а прокризисни мерки, заяви той.
Според мен нямаме нужда от АЕЦ "Белене". Това че руснаците идват показва, че Русия има интерес. Ако това е частен проект, може да има смисъл, но не държавата да го финансира напълно. Трябва да имаме някакво участие, но финансирането трябва да дойде отвън, заяви Дянков. До тук сме загубили 1 млрд. евро за АЕЦ "Белене". Едната възможност е да го замразим и да го финансираме след като отмине кризата. Другият е да продадем дяла си на чужди инвеститори. Добре е да запазим между 20-30 % от АЕЦ Белене. В "Южен поток" няма тайни договорености, за АЕЦ "Белене" обаче няма рамков договор и проверяваме анекс по анекс. До 1 май ще е се видят резултатите от тези 82 антикризисни мерки, обяви срока за антикризисната програма Дянков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци