Свързани новини

02.09.2009 17:54

Ултиматум от Кремъл

Видян 1366 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шеги и закачки от страна на премиера на Русия Владимир Путин по адрес на България. Това причиниха на страната и на министър-председателя Бойко Борисов некадърните му министри на външните работи и на енергетиката. Поради слабата подготовка на екипа ни за срещата с властелина на Кремъл, едиственото извинение, което остана на политик номер едно у нас беше да се оправдае с липса на време на новото правителство за запознаване с детайлите на енергийните споразумения между нас и Русия.
Това предизвика канонада от страна на Путин. Той е зяавил на срещата си с Борисов според цитата на ИТАР-ТАСС, с грижовност, граничеща с ирония: “С разбиране се отнасяме към необходимостта на новия кабинет за запознаване с материала. Ако вашите специалисти по силата на някакви си вътрешнополотически причини от изборен характер не са имали възможност да изучат нещата, ще положим всички усилия да го направят. Всички проекти между нас са с цел да повдигнат статута на България като голям транзитьор на енергоресурси, да й се даде шанс да печели от това. Ако по някакви си причини и определен анализ вашето правителство сметне, че този или онзи проект не отговаря на интересите ви, няма проблеми... Ще минем по друг път, Русия ще реши проблема по друг начин. Все ще се намерят други възможности за сътрудничество. Само ви молим – определете се възможно най-бързо”.
На обезоръжения от дипломатите на министър Желева и енергийните “специалисти” на министър Трайчо български премиер не му остана нищо друго, освен да отговори на ултиматума като настоява за няколко месеца отсрочка с цел да се направят референдуми по Бургас – Александруполис.
Взел идея за майтап от думите му Путин, цитиран от официалната кремълска агенция ИТАР-ТАСС, подчерта скромното място на България в голямата игра: “Може ли този проект да се обсъжда цели 7 години! А става въпрос за някакви си 280 км! Че ние построихме 1500 км тръба до Китай и 2000 км до Тихия океан за две години. Ако ще е “не”, кажете си “не”. И затваряме темата. Така и по другите проекти”.
С други думи Москва намеква, че няма нищо задължително за нея. Само за месец Путин уреди алтернативния на Бургас – Александруполис проект Самсун – Джейхан, а на разговор с румънския премиер е намерил и резервно трасе за Южен поток, ако няма да минава през Варна. Самобичуването на България като единствената страна, която строи АЕЦ по руска технология вече са неоснователни. Москва работи с добрите ни познайници от ЧЕЗ по централа в Чехия, а с Братислава – в Словакия. Те не създават пречки на братушките.
Правда коментира: “Отношенията между Россией и Болгарией ги очакват сериозни изпитания. Действията на българското ръководство, дошло на власт в началото на юли, предизвикват в Русия безспокойство. На 4 август министърът на финансите Симеон Данков скептически се отзова и за трите проекта. Министърът на икономиката Трайчо Трайков даде да се разбере, че България не иска от Русия кредит за АЕЦ. Положението е  достатъчно сериозно. Вярно, на 26 август външният министър на Румъния Дяконеску заяви, че страната може да участва в Южен поток. От което ще загуби България”.
Агенция Интерфакс разбира по-оптимистично резултатите от разговора Борисов – Путин. Според нея новата ни власт просто ще трябва да убеди нацията: “Партия ГЕРБ няма абсолютно мнозинство в парламента и затова правителството ще трябва да убеди депутатите, че всички енергийни проекти са полезни за България", каза Борисов. Ние не бяхме запознати с договорите по енергийните проекти, но чисто политически нашето правителство иска да съхрани отношенията в сферата на икономиката, а също в областта на политиката и културата, подчерта той. Борисов благодари на Путин, че руското правителство даде срок на България до ноември да се запознае с всички подробности, свързани с проектите. Той заяви, че българското ръководство ще продължи политиката, целяща да превърне България в енергиен център. По неговите думи българските министри са готови за среща с руските си колеги, на която да се запознаят с детайлите по договорите за енергийните проекти с Русия.



Кръгът Хелиос ОК ли е с Москва?



Кръгът Хелиос около олигарха Валентин Златев би трябвало да гарантира на премиера лесни отношения с Русия. Въпросът е доколко тежестта на българските представители на Лукойл е голяма извън пределите на България и Балканите. Всъщност Лукойл и няма нищо общо с нито един от 3-те големи руски проекта на Балканите.



Лош пиар



Никой не се нуждаеше от бодрите уверения, окозали се лъжи, на нашата преса, че Путин ще се срещне първи с Бойко Борисов от всички премиери в Гданск. Всъщност той щеше да бъде първи, ако имахме умели дипломати и това щеше да му даде много повече шансове да наложи мнението си.
Както навремето, срещата се чакаше цял ден в редакциите с нарастващо напрежение поради закъснението. Политик номер едно на България бе приет пети. Ако сравним маратона на Путин със състезание, преди Бойко той вече бе надвил или подчинил първо най-непримиримите противници на Москва – Туск от Плоша и Тимошенко от Украйна, беше си дал лека отмора с холандеца Балканенде, а после издейства 3 забавени разрешителни от Финландия от нейния премиер Ванханен за тръбата Северен поток. Така дойде нашият ред.



Вашингтон се изтегли от региона



В гДАНСк Путин показа на света, че Москва отново е властелин на Източна Европа. След като Обама коренопреклонно му благодари за отделеното време при посещението си в Москва, Владимир Владимирович явно е получил гаранции за първенството на държавата си в региона. Неслучайно при равнище премиери и президенти, само Америка бе в Гданск с министър. Сензацията бе преклонението на двата американски дразнителя срещу Русия – Полша и Украйна, пред Путин. Унижението бе най-голямо за отявления русофоб – президента Качински, който бе принуден да поднесе извинения на братушките за акт отпреди 90 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак