Свързани новини

24.08.2009 16:34

Нещо става с Нефтохим

Видян 2751 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 2.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Покрай изборната шумотевица и първите стъпки на новата власт някак между другото отминаха огласените сензационни данни за най-голямото българско предприятие - Нефтохим в Бургас.
Ако се вярва на статистката на в. Капитал това е най-голямата фирма у нас. Приходите на Лукойл Нефтохим Бургас за миналата година по данни, предоставени от предприятието, са достигнали 7 132 855 000 лева, което е с 1,35 млрд. повече от 2007 година. Това никак не е странно на фона на невижданите цени на горивата миналото лято.
Необяснимо е обаче как при такъв ръст на приходите, вместо да се вдигне печалбата от 103, 5 млн. за 2007 г., през 2008 г. е отбелязана загуба от 473 402 000 лв., ако се вярва на Капитал.
Фирма номер две в класацията на вестника е Лукойл – България или веригата бензиностанции на руския нефтен гигант. Тя също бележи 1,5 млрд. ръст на приходите, а печалбата й спада от 32,36 млн. на 1,6 млн. лева. Но все пак я има.
Икономическата логика е обратна – в годината на рекордни цени на петрола и горивата, и очакваната печалба трябва да скача, както оборота. А в случая с Лукойл тя се срива по неизвестни причини. А с това - и дължимият към хазната данък печалба. И ако веригата бензиностанции инвестира в нови обекти, през 2008 г. изрично бе подчертано, че руската централа на Лукойл временно спира вложенията в мощностите на комбината.
Ще помислите, че ръководството е решило в началото на кризата да подсигури работниците си и по тази причина е увеличило разходите за сметка на печалбата? Бъркате!
Тихомълком, без никоя медия да разбере, миналата година са съкратени 18, 62% от работниците. За десетте години под руско управление съставът им се е свил цели 4 пъти – от 12 000 до 2965 души към края на 2008 г.
Очаква се в края на тази година на още по-тежка криза хората на работа в най-голямото предприятие у нас да бъдат още по-малко.
В същото време персоналът на бензиностанциите на Лукойл – България се е вдигнал с 54% и надминава този в мегазавода край морския бряг.
Според прогнози, огласени от бургаската телевизия СКАТ,  окончателният брой на работниците в Нефтохим ще стигне до минималните 900 души. Ако се вярва на представители на работниците, участвали в тв предаването От упор, причината е закриване на 3 производства.
Хората се оплакват още от отнети социални придобивки като категорията труд, която им е намалена от първа на втора, а това значи унизително ниски пенсии. Легенди се носят и за начините на записването им във фирмения фонд Лукойл гарант.
Обърнахме се за коментар към фирмата още преди седмици, но отговор и досега няма. Както споделя известният бургаски публицист Божидар Божков: “В НХК не се допускат журналисти”. Той сравнява положението там с диктатура. “През турско време не е имало такъв страх”, съобщи пред СКАТ 52-годишен работник с 27 лета стаж в предприятието. 


ПП Зелените се занимава с ужасно “вредни” неща като крайбрежни алеи и ски писти, но отминава мегазамърсителя Нефтофим. Дали приятелството на корпоративния кръг, който стои зад партията с представителите на Лукойл или нещо друго е причината?
Зелената партия публикува на сайта си интересна информация, на която не искаме да вярваме. Оказва се, че двама видни говорители на Зелените като Албена Симеонова и Николай Николов според електронното издание никак не са за препоръчване. За Симеонова пише: “това лице е изключено от Зелената партия още през 1996 г. Причината е събиране на пари чрез измама с цел лично облагодетелстване”. За Николов пък е даден линк към сайта на Комисията по досиетата като доказан сътрудник на Шесто управление на държавна сигурност – страшната комунистическа тайна полиция. За тези неща са били предупредени ръководителите на Зелените – Петко и Андрей Ковачеви, но очевидно те си харесват хората такива, каквито са.
Не е тайна, че нефтохимическото и ядреното лоби у нас никак не се понасят, а чрез Валентин Златев  първото има директен достъп до новата власт и информационната й политика. Идеята е вместо да умножим незамърсяващата ядрена енергия с нови мощности в Белене, да робуваме во веки веков на енергийната зависимост от Русия. Слабо известната Албена Симеонова даже даде пиар интервю в Нойес Дойчланд миналата седмица, за да охули АЕЦ.


Според електронните сайтове Bulgaria-news.bg и mediapool Валентин Златев от Лукойл - България може би е загадъчната личност, която щяла да закупи курорта на червения олигарх Георги Гергов. Слънчев ден е бившият почивен дом на ЦК на БКП между Варна и Златни пясъци.
Най-известният в момента хотел на Златев е този в Обзор, в който премиерът Борисов преспа неотдавна и това се превърна в медийно недоразумение. Всъщност обектът се води на баща му Васил – дългогодишен кмет на Правец по Живково време. Фамилията си върна малкия град при Костов, когато разцъфна бизнесът на Златеви. Сега с новата власт назначиха местния кмет за областен управител.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби