Свързани новини

06.08.2009 15:32

Вежди Рашидов: Българската култура трябва да излезе на пазара

Видян 2203 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската култура трябва да излезе на пазара, каза при представянето на екипа си министърът на културата Вежди Рашидов, предаде БГНЕС.


Това не значи обаче, че Министерството на културата няма да подпомага българскике творци. Една от основните му задачи като министър е да вдигне самочувствето и авторитета на творците ни. Не може, обаче българската култура да бъде непрекъснато на държавната ясла и например, няколко изявени театъра да издържат всички останали, каза той. Рашидов е срещнал подкрепа в правителството, а премиерът Борисов е заявил, че всичко което е необходимо за българската култура ще бъде направено. Като резултат - от 8-те милиона лева, които е трябвало да бъдат съкратени от бюджета в резултат от кризата, са били опростени 2 млн.лева.
Министърът представи своите двама зам. министри Тодор Чобанов и Димитър Дерелиев, като те запознаха журналистите и със своите ресори. Тодор Чобанов ще отговаря основно за културно-историческото наследство, което според него трябвало се превърне в ресурс не само духовен, но и икономически. Той не отговори директно на въпрос на БГНЕС дали според него има нужда от промяна на Закона за културното наследство, приет при предишното Народно събрание, но се разбра, че вероятно това ще стане, въпреки че той се представи като част от археологическата общност, а тя подкрепя закона в сегашния му вид. Тодор Чобанов ще отговаря още за книгите и бибилиотечната дейност, проектната дейност на министерството и заедно с другия зам. министър Димитър Дерелиев ще работят за изцяло нов модел за донорството и меценатството. Доскорошният член на Съвета на директорите на “Ню Бояна филм” Димитър Дерелиев е втория зам. министър на Вежди Рашидов. По думите му основото, към което ще се стреми е да се създаде фонд “Българско кино” – отдавнашна мечта на българските кинаджии. Според него са необходими и промени в законодателствето в тази връзка, а областите, в които ще работи в МК са международното сътруднчество (с изключение на културно-историческото наследство), авторските права, регионалната културна политика, училищата по изкуствата и дирекциите за кино, театър, музика. Според него приоритет е децентрализацията на културата , а като доскорошен член на ръководството на “Ню Бояна филм” спомена и за бъдещо идване в България на Ал Пачино, Роберт Де Ниро и Силвестър Сталоун, което впрочем няма общо с Министерството на културата, а с частната американска продуцентска компания.
Вежди Рашидов каза още, че се правят проверки в Министерството на кулурата, но не може да каже за сега дали има някакви нарушения. В момента в МК работят около 150 души, като предстои преструктуриране на отделни звена.
Вежди Рашидов заяви, че до две години в България ще има Музей за модерното изкуство без да уточни за кой точно проект става дума. Вероятно това е проектът – “Софийски арсенал” – Музей за съвременно изкуство – САМСИ, в основата на който са директорът на Националната художествена галерия Борис Данаилов и архитект Бойко Кадинов, проект, който се посреща противоречво с право или без от някои съвременни български художници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец