Важни промени при изпитите на над 60 700 седмокласници

Свързани новини

24.04.2024 16:10

Важни промени при изпитите на над 60 700 седмокласници

Видян 537 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промени при изпитите на над 60 700 седмокласници тази година. Целта е те да бъдат облекчени в този толкова стресиращ и отговорен момент в живота им, предаде БНТ.

Датите за тестовете по български език и математика са изтеглени по-назад във времето, за да имат учениците повече време за подготовка. Първият модул и за двата изпита е увеличен като времетраене, задачите по-математика са олекотени и ако дете се разболее сериозно, може да се яви на друга дата.

Одобряват ли в училищата промените и какви и колко паралелки ще има тази година в София, Пловдив и Варна?

В 107-о основно училище в София подготовката на седмокласниците е в разгара си.

    "Материалът, който трябва да учим е много и като цяло 7-и клас е много натоварен.

    БНТ: Кое ти е по-трудно български или математика?

    - По-скоро по литература... има много различни произведения и жанровете са им различни", каза Нико Иванов, ученик в 7-ми клас, 107-о ОУ.

    "Лесно по български и малко трудно по математика", отбеляза Ванеса, ученичка в 7-и клас, 107-о ОУ.

Тази година изпитът по български език и литература ще бъде на 19 юни, а по математика - на 21 юни. Или със седмица по-късно от миналата. Беше направено, за да могат седмокласниците да се подготвят по-добре.

    "И второ, защото след като мине изпитът учениците се разпускат, ако мога така да кажа, и за тях е доста по-мотивиращо изпитът да бъде по-назад, да може спокойно да се приключи материалът", категоричен е Данко Калапиш, директор на 107-о ОУ.

Времето за решаване на първия модул от тестовете беше увеличено от 60 на 75 минути.

    "Първият модул, който е по-общ всъщност, има нужда още от малко време децата да завършат своите отговори, да нанесат на черновата, това което са отговорили", заяви Галин Цоков, министър на образованието и науката.

По математика две от задачите, които бяха с отворен отговор, станаха с избираем. Беше направено, защото се допускат чести технически грешки при решаването на отворените задачи.

    "Ще има възможност за втора дата, на която да се яват деца, които по причини, свързани със заболяване, престой в болница, карантиниране не се успели да се явят на първата", заяви Галин Цоков, министър на образованието и науката.

Заявленията за втора дата ще се подават до 8 юли. Министърът ще определи кога ще е тя. Промени в броя на задачите по двата предмета няма. Изпитите са от 9.00 часа като тази година те са отделени от Националното външно оценяване на 10-и клас. Беше направено, за да се облекчи организацията и да има повече време за проверка на работите на седмокласниците.

В столицата тази година те са над 10 400 - випускът е почти същият като миналата година. Паралелките са 423 и са намалени в сравнение с миналата година. Така конкуренцията при седмокласниците ще бъде засилена.

    "Ще трябва да направят своя избор възможно най-рано и съветваме тази година да не чакат последно класиране, защото вероятността да не останат свободни места е твърде голяма", каза Ваня Станчева, председател на Областната комисия за прием, РУО-София.

Профилираните паралелки са 236 и малко са намалени. Броя на паралелките в най-желаните езикови гимназии обаче не е променен. Професионалните паралелки са 187. Има и нови специалности като "Помощник- възпитател в детска градина" и "Театрален грим и перуки".

В Пловдив тази година има общо 221 паралелки - от тях 145 са професионални и 76 - профилирани. Професионалните паралелки са увеличени. Приемът в езиковите се запазва.

    "Най-предпочитано училище последните една-две години е Хуманитарната гимназия", заяви Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив.

В Пловдив има пет нови специалности. Сред тях са "Художествена тъкан" и "Парково строителство".

Във Варна паралелките след седми клас са 167. Значително е нараснал броят на професионалните - те вече са 107 срещу 60 профилирани. Езиковите паралелки не са пострадали при тези трансформации.

    "Няма да има промяна в приема на тези паралелки, те са 25 и през миналата, и през настоящата година, така че приемът, който е осъществяван досега, ще бъде реализиран и през тази година", заяви Ирена Радева, началник на РУО-Варна.

Във Варна ще има нова професионална паралелка "Дентален асистент". Целта е да се отговори на търсенето на пазара на труда.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион