Сан Пол дьо Ванс

Свързани новини

21.04.2024 07:04

Защо Ривиерата е по-евтина от Велинград и Банско за майските празници

Видян 3253 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера започнахме нашия разказ за Ривиерата - три мечтани страни, прострени  по крайбрежието на Средиземно море, която се оказва по-достъпна от бг курортите Велинград и Банско за майските празници. И финансово, и транспортно. Представихме ви Ница, Монако, селата и градчетата между тях и Вентимиля и Себорга в Италия. Днес откриваме западната част на мечтаната от милиони хора по света дестинация, където спането в празничните дни излиза по-евтино, отколкото по нашите курорти.

И така от Ница, до която се стига с пряк двучасов полет от София, тръгвайки на Запад първият интересен град е Кань Сюр Мер, което НЕ е Кан.



Освен заради прекрасната къща - музей на Реноар, разположена сред не по-малко вълшебна градина, той е интересен и със старата си част - От дьо Кань, където на самия връх е старият замък на фамилията Грималди, където тя реално е живеела, преди да бъде изгонена с френската революция и да се засели окончателно в управляваното от нея Монако. Дворецът е свъсен и строг, грозноват, нищо общо със замъка в княжеството, но кварталът около него е есенцията на Прованс и Ривиерата, на Лазурния бряг, с най-типичната възможна архитектура и срамежливи, но прекрасни изгледи към морето и по-специално към Залива на ангелите, както го наричат местните.

За да попаднете в съвсем провансалска обстановка обаче, с кола под наем или с градския транспорт бързо стигате до световноизвестния Сан Пол дьо Ванс. Пейзажът по нещо напомня тоскански с градчето на "темето" на предпланински хълм. Но прекрачили в него, френският дух няма как да ви завладее. При самото влизане вляво ви се пада прочутият хотел Златен гълъб, където са отсядали най-великите художници на 20-и век, докато са гостували на установилия се тук свой приятел - иначе герой на Октомврийската революция и годините на Ленин в Русия - Шагал. Понеже още не продавали картините си, днес струващи милиони, за такива пари, а били бедни, разплащали се в хотела и неговата кръчма със свои произведения. Затова днес ресторантът посреа с пластика на Пикасо в малката си градина, а вътре буквално е накачулен с платна на който си помислите знаменит художник.

От дясно пък площадчето е



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което