Фрегатата HDMS Niels Juel, кръстена на датски адмирал от XVII в.

Свързани новини

05.04.2024 13:34

Повреда на ракета на НАТО блокира трафика в Балтийския проток

Видян 291 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неизправна ракетна установка на борда на фрегата на Кралските военноморски сили на Дания стана причина за шестчасово затваряне на пролива Голям Белт в четвъртък.


Фрегатата HDMS Niels Juel, кръстена на датски адмирал от XVII в., е била закотвена във военноморската база Korsoer на остров Зеланд. Корабът е извършвал тест, докато е бил на котва, когато екипажът е забелязал проблем с противокорабната ракетна система Harpoon. Ускорителят на ракетата се активирал и не можел да бъде изключен.


"Докато ускорителят не бъде деактивиран, съществува риск ракетата да се изстреля и да прелети на няколко километра", се казва в изявление на датските военни.


Националната морска администрация издаде предупреждение, с което затвори въздушното пространство и корабоплавателния път западно от военноморската станция Корсура поради възможен риск от "падащи фрагменти от ракета". Разработената от САЩ ракета Harpoon обикновено е въоръжена с бойна глава, съдържаща 150 кг експлозиви.


 В крайна сметка специалистите установяват, че бустерът не е бил въоръжен.
Инцидентът с "Нилс Юел" се случи само ден след като висш офицер на Дания беше уволнен за това, че не е докладвал за друга неизправност в кораба. В сряда министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен обяви, че е "загубил доверие " в генерал Флеминг Лентфер.


Твърди се, че Лентфер не е информирал Копенхаген за факта, че радарът и ракетните системи на борда на кораба HMDS Iver Huitfeldt са се повредили, когато той е бил атакуван наскоро край бреговете на Йемен.
Датската фрегата е била разположена в Червено море като част от мисия на ЕС за защита на международното корабоплаване от бунтовниците хути, които са блокирали свързани с Израел кораби - както и търговски кораби на САЩ и Обединеното кралство - в знак на протест срещу обсадата на Газа.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион