Използването на банковата карта "Мир"

Свързани новини

04.04.2024 13:30

Още двама съюзници на Москва спират да приемат руска платежна карта

Видян 438 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Използването на банковата карта "Мир", която функционира чрез руска платежна система, вече няма да е възможно в Киргизстан и в повечето казахстански банки, тъй като бившите съветски републики са изправени пред риска от санкции, свързани с Украйна.

Руската разплащателна карта "Мир" ще спре да работи в Киргизстан от петък, 5 април, съобщи местният оператор за разплащания в страната, заявявайки, че технологичната инфраструктура на страната е изложена на риска от вторични санкции. Регулаторните органи в Казахстан досега не са направили изявление.

Миналия месец Съюзът на арменските банки заяви, че кредиторите в тази страна ще спрат да приемат карти Mir от 30 март, като обясни решението си със същата причина. Според неназован източник, Беларус и Таджикистан също могат да спрат да приемат карти Mir.


Руската Национална система за картови разплащания (НСПК), която управлява Mir, заяви по-рано, че е получила предупреждение от Elkart, националната платежна система на Киргизстан, че Mir ще спре да работи в централноазиатската държава по-късно тази седмица.


Според Междубанковия център за обработка на данни (МЦОД) потребителите на карти Mir вече няма да могат да извършват безналични плащания на терминали в точките на продажба, да теглят пари в брой от банкомати, да прехвърлят средства от карта в карта или да извършват плащания в интернет.


Системата за разплащателни карти Mir, чиято популярност нарасна след санкциите, свързани с Украйна, направи почти невъзможно за Русия да извършва трансгранични транзакции, използвайки западни парични и платежни системи като SWIFT. През февруари Министерството на финансите на САЩ актуализира своя списък с руски физически и юридически лица, като добави в него оператора на руската система за платежни карти Mir.


Първият заместник-председател на Банката на Русия Олга Скоробогатова заяви, че регулаторът работи по решаването на проблема с отказа на чуждестранните банки да приемат картата Mir. Централната банка проучва възможностите за разширяване на мрежите от банкомати на дъщерните дружества на руските банки и за използване на Системата за бързи плащания (СБП) в други държави.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката