Подводница с ядрен двигател

Свързани новини

07.04.2024 17:00

Австралия рискува да стане "отровен портал" за радиоактивни отпадъци заради тристранния пакт AUKUS

Видян 12014 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австралия е заплашена да се превърне в "отровен портал" за международни радиоактивни отпадъци по силата на тристранния пакт AUKUS, съобщи The Guardian, позовавайки се на парламентарно запитване.


AUKUS е създаден през 2021 г. между САЩ, Обединеното кралство и Австралия отчасти с цел да се улесни трансферът на военни технологии между трите съюзници, като американските военни обещават да помогнат на Канбера да се сдобие с подводници с ядрен двигател.


Според доклада на "Гардиън" обаче новите закони за създаване на рамка за безопасност за планираните австралийски подводници с ядрен двигател биха могли също така да позволят на САЩ и Обединеното кралство да изпращат отпадъци там. Съобщава се, че както САЩ, така и Обединеното кралство изпитват затруднения да се справят със собствените си отпадъци поради липсата на дългосрочни съоръжения за високоактивни отпадъци.


През ноември миналата година Канбера представи законопроект за безопасност на австралийската военноморска ядрена енергетика. Ако бъде приет, той ще създаде орган за наблюдение на ядрената безопасност и ще позволи създаването на военноморски съоръжения за ядрени двигатели, включително за съхраняване или погребване на радиоактивни отпадъци от подводниците AUKUS.


 По същото време беше представен и втори законопроект, който дава възможност на регулаторния орган да издава лицензи. И двата законопроекта са предадени на сенатско разследване, което трябва да докладва по-късно този месец, според доклада.


Според Дейв Суини, активист на Австралийската фондация за опазване на околната среда, въпросът за обезвреждането на отпадъците е "силно обезпокоителен ". Той предполага, че партньорите от AUKUS могат да видят Австралия като "малко радиоактивна тера нулиус".


Това е така, "особено когато се разглежда в контекста на оспорвания и все още нерешен въпрос за управлението на вътрешните междинни отпадъци, явния провал на нашите партньори от AUKUS да управляват собствените си военноморски отпадъци, потенциала на този законопроект да бъде отровен портал за международни отпадъци и неуспеха на отбраната да се справи ефективно със съществуващите потоци отпадъци, най-забележимо PFAS [токсични пер- и полифлуороалкилни вещества]", твърди Суини.


Австралийският министър на отбраната Ричард Марлес и преди е обвинявал Зелените в "всяване на страх" заради подобни опасения, свързани с радиоактивните отпадъци, пише The Guardian. Според съобщенията Марлес е твърдял, че правителството няма да приеме отпадъци от другите държави.


Според неотдавнашен доклад на изданието Politico партньорството за сигурност AUKUS може да бъде разширено до края на годината и да включи Канада и Япония. Индия, Нова Зеландия и Южна Корея също бяха посочени като потенциални членове.


Партньорите от AUKUS твърдят, че блокът не е официален военен съюз и е насочен единствено към обмен на технологии. Междувременно Китай осъди проекта като опит за изграждане на "азиатско-тихоокеанска версия на НАТО", като предупреди, че той ще даде началото на "надпревара във въоръжаването" в Индо-Тихоокеанския регион.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.04.2024 21:56

    Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог