Причината все повече хора да купуват стаж е, че сега се пенсионират онези, които са били 20- 30-годишни през 90-те години, когато в страната има голям ръст на безработни и заети в сивия сектор. Липсващ стаж се купува и за периода на висшето образование.

Свързани новини

01.04.2024 14:04

Над 100 хиляди са новите пенсионери за година

Видян 292 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рекорден е броят на новоотпуснатите пенсии през миналата година, отчитат от НОИ, предаде БНТ. Над 100 000 са новите пенсионери за година. Намаляват обаче хората, които покриват условията за възраст и стаж. Затова все повече се купува стаж, за да се получи пенсия, въпреки нарастването на сумата, която трябва да доплатят. Експерти посочват, че това е тенденция, която ще се запази и през следвалите години. Но каква е причината?

Нараства броят на хората, които купуват липсващ стаж, за да се пенсионират, но ръстът в осигурителния доход завиши и сумата, която трябва да внесат кандидат-пенсионерите. Ако трябва да се пенсионирате сега и да купите 5 години стаж - то ще платите над 11 000 лв.

    Минимален осигурителен доход - 933 лв.ю
    Цена за месец стаж - 184,73 лв.
    Стаж за 5 години - 11 084 лв.

    "Който може да си го купи, който има възможност да си го купи. Не всеки може да го купи", каза Антоанета Банева.

Причината все повече хора да купуват стаж е, че сега се пенсионират онези, които са били 20- 30-годишни през 90-те години, когато в страната има голям ръст на безработни и заети в сивия сектор. Липсващ стаж се купува и за периода на висшето образование.

    "Имаме периоди след 90-а сива икономика, липса на осигурители, няма предадени ведомости, починали собственици, това е единият проблем, хората не могат да си докажат стажа", заяви Цветанка Гинева, управител на консултантска фирма за пенсионни услуги.

Тенденцията за купуване на стаж ще се запази, обясняват експерти, но ще се случва успоредно с друг проблем - демографската криза.

    "Понеже обичам с цифри да говоря - 2000 г. на 100 излезли от полето на труда, са влизали 126 човека. 2024 г. на 100 излезли влизат 69 души. Ние формираме трайна тенденция на дефицит на хора, които влизат в осигурителната система", обясни проф. Григор Димитров, гл. директор в Българска стопанска камара.

    "Имаме проблем с безработицата, имаме проблем, че имаме голям процент от младите хора, които изобщо не искат да работят - над 20% имаме незаетост на млади хора до 30 години - това е недопустимо при условие, че в момента икономиката ни се крепи на работещите пенсионери. Масово хората, които се пенсионират, продължават да работят. Най-вече жените", обобщава Цветанка Гинева, управител на консултантска фирма за пенсионни услуги.

Препоръката е хората да ползват възможностите, които дават вторият и третият стълб, за да си гарантират по-добри доходи и да не се налага да продължават да работят след пенсия.

    "В цяла Европа капиталовият стълб е много по-висок и когато вноските се плащат за дълъг период за 40 години вероятността за получаване на много по-голяма пенсия е много по-голяма", каза Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика.

В страни като Швеция, Дания и Великобритания осигуровките за пенсия са част от данъците върху заплатите, като по този начин се събират по-големи вноски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днешният ден подчертава важността на завършването

Днешният ден подчертава важността на завършването,