Ислам Халилов, който е работил на непълно работно време в една от гардеробните на "Крокус сити", разказва за събитията от трагичната вечер пред видео агенция Ruptly

Свързани новини

25.03.2024 12:34

Тийнейджър-герой помогна на над 100 души да се спасят по време на терористичната атака в Москва

Видян 922 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тийнейджърът, извел над 100 души на безопасно място по време на терористичната атака в концертна зала в Москва в петък, е обявен за герой. 15-годишният Ислам Халилов, който е работил на непълно работно време в една от гардеробните на Крокус сити, разказва за събитията от трагичната вечер, предаде foxnews.com.

Концертното заведение, разположено в покрайнините на Москва, е било препълнено преди изпълнението на руската рок група "Пикник", когато група терористи, въоръжени с автомати, нахлуват в сградата. Те стрелят безразборно по бягащите хора, след което подпалват концертната зала.

По последни данни нападението е отнело живота на най-малко 137 души, а около 180 са ранени.


Халилов каза в интервю, че "именно когато хората са започнали да бягат от ескалатора, от стълбището", е разбрал, че се случва извънредна ситуация. Тийнейджърът каза, че по това време е действал по "инстинкт" и е използвал задълбочените си познания за помещенията, за да организира бързо евакуацията на посетителите към друга сграда в комплекса Crocus City.

"Започнах да крещя из цялото фоайе: "Хора, има стрелба! Всички тичаха към изложението!" – а аз показвах къде трябва да отидат и помагах на всички", обясни той.


Според служителя е "имало паническо бягство и всички бяха в шок в началото. Никой не знаеше какво да прави и къде да отиде. "

Халилов добави, че самият той тича зад цялата група, за да се увери, че не е оставил никого след себе си.

Тийнейджърът призна, че е бил "наистина уплашен" през цялото време, но все пак успя да използва правилно инструкциите,  с които се е запознал за действия  в случай на извънредна ситуация. Той каза, че в един момент е зърнал един от терористите.


"Видях един, който беше с брада и зелена униформа и се разхождаше с автомат", разказва тийнейджърът.


Той си спомня също, че е видял как един от нападателите прострелва смъртоносно човек, и добавя, че "не може да спре да мисли за това".


15-годишният младеж заяви, че не се смята за герой и че просто си е вършил работата.


Обяснявайки какво му е помогнало да преодолее страха, Халилов разсъждава, че "е по-добре да пожертваш себе си, отколкото да оставиш сто души да умрат".


 След като подвигът на Халилов бе отразен от няколко руски медии, любимият му футболен клуб, ФК Спартак Москва, го покани на среща, на която му бяха представени безплатни пропуски за техните мачове.

Популярният руски рап изпълнител Моргенщерн заяви, че е превел 1 000 000 рубли (11 000 долара) на тийнейджъра – нещо, което Халилов потвърди пред медиите.

Лидерът на руските мюсюлмани мюфтията Равил Гайнутдин обяви, че Халилов ще получи медал за храбростта си.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 25.03.2024 20:29

    Браво на това момче! Това е човек с главно "Ч". Де да имаше повече от тях, а не от страхливците избиващи комплекси с власт и пари и да не говорим и за тези, които стрелят по невинни хора за пари-най-долните отрепки създадени от капиталистическото общество.

  • 001 Anonimen 25.03.2024 12:27

    Преводът е терор срещу нервите на читателите. Да бяхте посочили оригинала, та да разберем за какво иде реч!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак