Руският патриарх Кирил

Свързани новини

15.03.2024 11:04

Напусналият ни светец си отвоюва наистина добро име и голяма слава: Руският патриарх за Неофит

Видян 611 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският патриарх Кирил публикува съболезнования на сайта на Руската православна църква вчера вечерта във връзка с кончината на българския патриарх Неофит.

    "От името на Руската православна църква ви поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с новопреставения българския патриарх Неофит", се казва в посланието. То е адресирано до Светия синод на БПЦ.

    "Ваши Високопреосвещенства, възлюблени в Господа събратя-архипастири, от името на Руската православна църква поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с преставянето на Светейшия Патриарх Български Неофит.


С личното му благочестие и вярност на Църквата Христова, с молитва и с многогодишния ревностен труд в духовното лозе на българското Православие напусналият ни светец си отвоюва наистина добро име и голяма слава (Притч. 22, 1)", пише в съболезнователното си писмо патриарх Кирил.

    "За нас е ценно, че значима част от неговия живот беше свързана с Московската духовна академия, където ярко се разкриха неговите богословски и музикални дарования.


След избора му на патриаршеския престол той нееднократно е посещавал пределите на Руската църква, чиито верни чеда бяха изпълнени с искрена любов и уважение към него", пише още руският патриарх.

Той припомня, че по време на първата си архиерейска визита в Москва през 2013 г., патриарх Неофит е осветил основния камък на храма в чест на бележития син на българския народ Св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия.

    "С активното участие на Негово Светейшество нашите църкви прославиха св. Серафим (Соболев) Богучарски", посочва още Кирил.

    "Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит, чийто светъл образ пазя завинаги в сърцето си", казва Кирил.

    "Милостивият Господ да упокои душата на верния Си раб в селенията на праведните, където няма болест, нито скръб, нито въздишка, но живот безкраен. Вечна и блажена памет на новопредставения Патриарх Неофит", завършва съболезнователният адрес на главата на Руската православна църква.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби