Жените в България получават средно с 12,6% по-ниски заплати от мъжете, но в редица икономически дейности разликите във възнагражденията са много по-големи, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Свързани новини

08.03.2024 16:23

В някои професии жените получават с 30% по-ниски заплати от мъжете: КНСБ

Видян 278 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жените в България получават средно с 12,6% по-ниски заплати от мъжете, но в редица икономически дейности разликите във възнагражденията са много по-големи, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.


Над 40% от жените на възраст от 25 до 34 години в България имат висше образование, при 28% сто висшисти сред мъжете в същата възрастова група. 


Всеки четвърти депутат в 49-ото Народно събрание е жена, а политиката у нас се възприема като предимно „мъжка“ професия, отбелязват още от синдиката.


В някои сфери жените получават с 30 процента по-ниски заплати от мъжете, например „Финанси и застраховане“, каза заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова.


Има и дейности, например строителството, в които жените получават с 16% по-високо възнаграждение от мъжете, тъй като в този отрасъл са на позиции за по-квалифицирани кадри като инженери и проектанти. Сферите с най-много работещи жени са търговията, преработващата промишленост, здравеопазването и образованието. Заетостта на мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности: „Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия“ и „Създаване и разпространение на информация“.


Наетите жени преобладават в най-ниско платените дейности като „Хотелиерство и ресторантьорство”. 


От КНСБ обявиха, че след местните избори през 2023-а година жените-кметове са 13 на сто, а общинските съветници - малко под 30 процента. В България жените на мениджърски позиции са по-слабо представени - те са 45 процента. Дамите в бордовете на най-големите компании, регистрирани на фондовите борси в Европейския съюз, са средно 34 на сто, а у нас - 18 процента.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион