На европейците вече няма да им се налага да посягат към скъпа нова техника веднага щом старата се развали.

Свързани новини

15.02.2024 17:00

Нов закон в ЕС дава на клиентите допълнителни 12 месеца гаранция след ремонт

Видян 404 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На европейците вече няма да им се налага да посягат към скъпа нова техника веднага щом старата се развали. ЕС е на път да въведе нов закон, който да осигури на всеки клиент “право на поправка”.

Производителите и търговците скоро ще бъдат задължени да предоставят резервни части, за да може всяка джаджа да се поправи. Нещо повече - ако закупеното устройство даде дефект и още е в гаранция, тя трябва да се удължи с още 1 година или стоката на клиента да се замени безплатно.

Новите правила биха дали възможност на европейците, ако например батерията на телефона им е повредена, да имат опция да закупят оригинална нова от техния търговец, а не да сменят цялото устройство заради нея. След изтичане на законовата гаранция потребителите ще могат да поискат по-лесно и по-евтино отстраняване на дефекти в продуктите, които се нуждаят от техническа поправка - като таблети, смартфони, перални, съдомиялни и др. А задължение на производителите ще бъде да публикуват ценоразпис за ремонтните услуги. Те ще трябва също да предоставят резервните части на разумна цена, за да се насърчи опцията за поправка вместо тази на замяна.

Всички тези промени бяха предложени от Европейската комисия през март 2023 г. под формата на въвеждането на общи правила за насърчаване на ремонта на стоки за потребителите. А през този февруари Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха споразумение за налагането на общ стандарт. Според ЕК това ще доведе до спестявания за потребителите, ще стимулира кръговата икономика и ще намали отпадъците от дефектни или повредени продукти, които просто се изхвърлят и заменят. Това пък, от друга страна, изгражда устойчива икономика - основна цел в изпълнението на Европейския зелен пакт.

“Споразумението е важна стъпка в гарантирането, че ремонтът на продукти ще стане лесен, достъпен и привлекателен избор за потребителите”, заяви еврокомисарят по междуинституционалните отношения и перспективи Марош Шефчович, който е и вицепрезидент по Европейската зелена сделка. По негови думи това е от ключово значение за прехода на Европа към зелена и кръгова икономика, създаване на работни места, намаляване на отпадъците, зависимостите и допълване на правилата за екодизайн, които ще гарантират, че продуктите, продавани на пазара на ЕС, подлежат на поправка.

Сега предстои ЕП и Съветът на ЕС официално да приемат политическото споразумение. Щом това се случи, правилата ще влязат в сила на 20-ия ден след публикуването им в “Официален вестник” на ЕС. Това не е европейски регламент, а директива - следователно новите правила ще наложат обща посока за развитие, но всяка държава членка сама ще определи средствата, с които да бъдат следвани общите изисквания.

Съгласуваните промени ще изискват от държавите членки да предприемат поне една мярка за насърчаване на поправка, например под формата на ваучери или средства за ремонт, или пък дори подкрепа за местни инициативи. Това подпомагане може да бъде осигурено от фондове на ЕС, както вече се случва в някои държави членки.

Франция силно насърчава ремонта, а не замяната на дефектни продукти и е пионер в Европа в областта на кръговата икономика. Там облекчаването на потребителя е между 15 и 60 евро в зависимост от стоката. Плащанията се извършват според наложена от ЕС схема, по силата на която плаща не потребителят, а замърсителят на околната среда. Идеята е, че когато предпочетем нов продукт, вместо да поправим стария, оставяме много по-голям отпечатък върху природата, тъй като частите за техниката не са лесно разградими или рециклируеми.

Новата директива на ЕС обаче предвижда още промени. Една от тях е да се създаде единна европейска платформа за ремонт, която да позволи на потребителите по-лесно да намират подходящи сервизи чрез удобни средства за търсене. Тя ще бъде на разположение и на сервизите, за да рекламират своите услуги чрез нея. Много от тях са малки и средни предприятия в ЕС - тоест тази мярка би им помогнала да си осигурят клиенти.

Инициативата “Право на ремонт” допълва няколко други предложения, представени от комисията, за постигане на устойчиво потребление през целия жизнен цикъл на даден продукт. На практика тя определя рамка, която защитава потребителите и им дава истинско “право на ремонт” в рамките на целия ЕС. Директивата е част от по-широката цел на ЕК Европа да се превърне в първия климатично неутрален континент до 2050 г. Пътят към тази цел обаче е дълъг и е свързан с разумното консумиране на потребителите и устойчивото производство на предприятията, категорични са от ЕК.

Предложението за “право на ремонт” ще помогне на ЕС да се справи с обезсърчаването на потребителите да ремонтират поради неудобство, липса на прозрачност или труден достъп до услуги. Следователно определя ремонта като по-устойчивия избор на потребление, който допринася за климатичните и екологичните цели на ЕС. Европейските служители са сигурни, че чрез тези промени всеки европеец ще подкрепя по-осезаемо зеления преход, като ще му предоставят важен избор - да купи или да поправи, а двете опции ще са еднакво лесни за изпълнение. “Европейските потребители трябва да имат избор. Те ще могат да оформят моделите си на потребление както искат, а не както са принудени от производителите”, категорична е зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова.

Новите правила ще възпрепятстват също компаниите да се изказват подвеждащо относно екологичните достойнства на техните продукти и услуги.

Съгласно правилата на ЕС всеки клиент има две опции, ако не е удовлетворен от покупката си. Продавачът трябва да поправи, замени или да възстанови изцяло или частично сумата, ако нещо, което е закупено, се окаже дефектно или не изглежда/не работи, както е рекламирано. Всеки европеец има право на минимум 2 г. безплатна гаранция. Той може да върне покупка в рамките на 14 дни без основание - нарича се 14-дневен период за размисъл. След това е прието клиентът да поиска частично или пълно възстановяване само ако не е възможно стоката да бъде поправена или заменена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв