Приключенска ваканция в Италия

Свързани новини

17.02.2024 16:52

Приключенска ваканция в Италия за проследяване на вълци и застрашени мечки - само на 90 минути от Рим

Видян 7003 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  "О, Боже мой. Това е мечка, почти съм сигурен в това", прошепва водачът в дивата природа Андреа Де Анджелис, подава ми термомонокъла си и посочва едно място на съседния склон. Утрото е ледено студено и зората все още покрива грамадните централни Апенински планини, които са в приглушено зимно кафяво.

"Прекалено голямо е, за да е вълк, и не се движи като елен. Определено мечка", казва уверено Андреа. Сканирам наоколо, докато не виждам призрачните очертания на голямото животно, което се провира през черно-белия кадър. Изведнъж животното спира, обръща се настрани и ето го: отличителните очертания на марсиканска кафява мечка.

Дойдох на тази екскурзия за наблюдение на диви животни в Централна Италия с Wildlife Adventures - туристическа агенция, която работи в тясно сътрудничество с Rewilding Europe - неправителствена организация, която работи за насърчаване на опазването на дивата природа на континента. Концепцията за rewilding е сравнително нова в областта на опазването на природата - това е нетрадиционен подход, насочен към управление на природата по такъв начин, че тя да започне да се развива сама, така че естествените процеси да преобразят и възстановят деградиралите екосистеми и ландшафти.



 Местният клон на неправителствената организация, Rewilding Apennines, има за задача да проследява и заселва няколко застрашени и изчезващи видове - животни, които някога са се разхождали свободно из Централна Италия - и работи за съвместното съществуване на човека и дивата природа в тези селски общности.


Националният парк "Абруцо, Лацио и Молизе", в който се намираме, е основан през 1923 г. и в него се опазват апенинският вълк, апенинските антилопи, лешоядите грифони и ендемичната марсиканска кафява мечка - критично застрашена разновидност на евразийската кафява мечка, която оцелява в парка и около него. Имаме късмет да забележим такава - по оценки на Rewilding Apennines са останали само 60 до 90 отделни мечки. Обикновено те започват да спят зимен сън около декември или по-рано, но навиците им се променят поради глобалното затопляне.


Туризмът е мощен помощник в усилията за възстановяване на дивата природа тук. Присъствието на диви животни привлича посетители, които стимулират икономиката и осигуряват нов поминък за местните жители в иначе слабо посещаваните планински общности.


Валерио Реале, отговорник за предприемачеството в Rewilding Apennines, ми каза, че са създали малка мрежа от доставчици на туристически услуги - местни занаятчии, малки предприятия, пивовари, производители на сирене и собственици на места за настаняване - които подкрепят усилията за повторно овладяване на дивата природа и обогатяват преживяванията на пътуващите, например с малки серии сирене и бира, бутикови B&B, обиколки на лозята в Монтепулчано (където може да забележите следи от мечки) и пазари, на които се продават местен мед, занаятчийски сайдер и ценни черни трюфели.


"Едно от основните предимства на този район е съчетанието на интересни продукти и съжителството с диви животни", казва Реале. "Водени сме от идеята, че този регион има нещо повече от ски дестинация. И така, правим много обществени събития и организираме седмици и уикенди на дивата природа, които са все инструменти за нас като неправителствена организация за повишаване на осведомеността относно дивата природа в Италия и за подпомагане на местната икономика, подкрепа на местните работни места и даване на видимост на някои интересни продукти."


Rewilding Apennines организира и Rewilding Experiences - уикенд и седмични турове, които включват практически занимания с наука и образование за опазване на природата, както и наблюдение на диви животни и посещение на местни занаятчии. Дейностите обикновено включват проверка на капани с камери, изграждане на електрически огради или проследяване и каталогизиране на движението на дивите животни.


Реале разказва, че все повече хора искат да се докоснат до почвата. "Те не искат да чуят историята, а да я видят", казва той. "Мнозина искат да прекарат време в планината, за да премахнат бодлива тел и други подобни неща." Rewilding Apennines организира само няколко такива преживявания годишно и те често се разпродават бързо - струва си да следите уебсайта на организацията за дати и регистрация.


Връщам се на склона на хълма и треперя, докато зората е започнала да се разлива в магента над източния хоризонт. Мечката се е отдалечила, но Андреа е забелязала нещо друго. Този път нещо по-малко. Нещо четирикрако и жилаво. Нещо, което дойдох тук с отчаяната надежда да видя: див вълк.


Той набързо насочва оптическия прицел към района, а аз наблюдавам през термомонокъла. Вълкът е в движение, насочва се нагоре по склона в търсене на по-високо място.


"Вероятно е ловувал цяла нощ и търси място за почивка - казва Андреа, - и наистина, няколко минути по-късно вълкът спира върху някакви камъни. Нужни са сериозни умения с оптическия прицел, но в крайна сметка Андреа открива вълка, чиято каменно-сива козина и черна опашка се сливат идеално с абрузкия пейзаж.


Веднага се влюбвам в това същество, чиито рошави уши и сладка, усмихната муцуна са в рязък контраст с представите, които обществото ни е внушило за вълците. На теория знам, че вероятно не бих оцелял при нападение от това животно, но... ако не е приятел, защо е с формата на приятел? В действителност вълците в този район представляват много малък риск за хората и ще се отдръпнат от тях, до голяма степен благодарение на работата, която Националният парк и Rewilding Apennines извършват, за да запазят териториите на вълците изолирани от туристи и ловци.


Двамата с Андреа стоим заедно, като се редуваме да гледаме през далекогледа и да наблюдаваме вълчата глутница в скалите, като от време на време подушваме въздуха или се изправяме, за да променим позицията си. В крайна сметка Андреа забелязва още два вълка, които се спускат по склона на хълма, като се замисля, че вероятно всички те са част от една и съща глутница, която обитава този хребет като своя територия.


Wildlife Adventures предлага тридневни екскурзии с две нощувки за 240 евро (206 GBP) на човек, които включват настаняване на самообслужване в историческа къща в Пескасероли. Предлага също така координирани пътувания по поръчка за посещение на местни занаятчии или преходи с нощувка в планинска хижа. Трябва да сте в добра физическа форма за планински преходи и екскурзии рано сутрин.


Exodus Travels предлага по-дълго шестдневно пътуване, разработено в партньорство с Rewilding Apennines, което включва престой в 4-звезден хотел, обилно хранене в местни ресторанти и водачи за преходи.


Източник: independent




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни