Спорното решение предизвика и гнева на републиканците в Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите. Законодателите заявиха, че спирането неизбежно отслабва глобалната енергийна сигурност и подкопава усилията на САЩ да помогнат на ЕС да намали зависимостта си от руската енергия.

Свързани новини

10.02.2024 07:33

Забраната на Байдън за втечнен природен газ е опасна за бъдещето на индустрията: Енергийни шефове

Видян 8719 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Временното спиране на одобренията за нови терминали за износ на втечнен природен газ от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще подкопае доверието в индустрията, заяви изпълнителният директор на Shell Ваел Саван в интервю за Financial Times.

"Не мисля, че неотдавнашното изявление на администрацията непременно ще повлияе в краткосрочен или средносрочен план на доставките на втечнен природен газ, но смятам, че то подкопава доверието в дългосрочен план", каза Саван.

Реакцията идва в момент, когато британската енергийна мултинационална компания, вторият по големина в света доставчик на втечнен природен газ след Qatar Energy, се оказа в правен спор с американския износител Venture Global LNG. През септември Shell заедно с BP започнаха отделни арбитражни производства срещу Venture Global за предполагаем отказ да изпълни договор за доставка на стойност няколко милиарда долара.

Саван добави, че решението на Байдън, допълнено от това, че Venture Global се насочва към "неспазване на договорите с купувачите на фондацията", започва да повдига повече въпроси относно "стабилността и сигурността на втечнения природен газ от САЩ".


Кати Микелс, главен финансов директор на ExxonMobil, също разкритикува решението на Белия дом, като заяви, че подобни забрани подкопават усилията за отказване на държавите, които консумират енергия, от въглищата.

"Това означава, че по-малко природен газ, произведен в САЩ, може да замени въглищата по света - това е очевидно лошо", каза тя в интервю за FT.


Финансовият директор на Chevron Пиер Бребер добави, че енергийната политика не трябва да бъде въпрос на политика. "Светът се нуждае от достъпна, надеждна и все по-чиста енергия", каза той пред изданието. "Износът на американски втечнен природен газ е полезен за тази страна: създава работни места, подпомага търговския баланс. Той е добър за нашите съюзници, които търсят източници на енергия. Това е добре и за околната среда, защото в много случаи втечненият природен газ замества въглищата."

На 26 януари Байдън разпореди спиране на одобренията за износ на втечнен природен газ от нови проекти в страната, позовавайки се на потенциалния им принос за изменението на климата. Много големи производители обаче се противопоставиха гласно на този ход, като подчертаха, че втечненият природен газ играе жизненоважна роля в енергийния преход. Супер охладеното гориво произвежда половината от въглеродния диоксид на въглищата за същото количество енергия и 30% по-малко от петрола.

Спорното решение предизвика и гнева на републиканците в Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите. Законодателите заявиха, че спирането неизбежно отслабва глобалната енергийна сигурност и подкопава усилията на САЩ да помогнат на ЕС да намали зависимостта си от руската енергия.

От началото на конфликта в Украйна блокът става все по-зависим от доставките на втечнен природен газ от САЩ, тъй като се опитва да замени тръбопроводния газ от Русия. Председателят на комисията Кати Макморис Роджърс нарече решението на Байдън "още един подарък за Путин".


Експерти от бранша, анкетирани от списание Foreign Policy, обаче смятат, че в краткосрочен план спирането на износа на втечнен природен газ няма да окаже съществено въздействие върху пазара или върху енергийната сигурност на ЕС.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева