Случаите на рак

Свързани новини

10.02.2024 07:02

Случаите на рак ще се увеличат със 77%: СЗО

Видян 7424 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според прогнозите на агенцията за борба с рака към Световната здравна организация (СЗО) до 2050 г. случаите на рак в световен мащаб ще нараснат до 35 милиона - със 77% в сравнение с данните от 2022 г.

Прогнозните данни, публикувани в четвъртък от Международната агенция за изследване на рака (IARC) към СЗО, посочват употребата на тютюн и алкохол, както и затлъстяването и лошото качество на въздуха като основни фактори, които ще доведат до очакваното увеличение на случаите до 2050 г.

"През 2050 г. се прогнозират над 35 милиона нови случая на рак", се казва в изявлението на IARC на нейния уебсайт, като се допълва, че този брой е със 77% по-висок от 20-те милиона, диагностицирани през 2022 г.

В шестмесечния доклад на IARC, който се основава на данни от 185 държави и 36 различни вида рак, се посочва също, че през 2022 г. в световен мащаб ще има около 9,7 млн. смъртни случая от това заболяване. В доклада се допълва, че около един на всеки пет души може да очаква да развие рак през живота си, като един на всеки девет мъже умира от това заболяване в сравнение с около една на всеки 12 жени.


Бързо нарастващото бреме на раковите заболявания в световен мащаб отразява както застаряването и нарастването на населението, така и промените в излагането на хората на рискови фактори, някои от които са свързани със социално-икономическото развитие", заявиха от IARC за своите констатации.

Данните на IARC също така показват, че диагнозите могат да варират значително в зависимост от това къде живеят засегнатите хора. "Едно от най-големите предизвикателства, които наблюдаваме, е, че пропорционалното увеличение на бремето на раковите заболявания ще бъде най-фрапиращо в страните с по-ниски доходи и по-ниско човешко развитие", заяви в четвъртък пред Al Jazeera Фреди Брей от агенцията.

"Прогнозите са, че до 2050 г. бремето ще се увеличи над два пъти", каза Брей и добави, че много от тези страни "в момента не са достатъчно подготвени, за да се справят с проблема с рака".

Данните също така показват, че ракът на белия дроб е най-разпространеният вариант на заболяването сред мъжете, докато при жените най-много са случаите на рак на гърдата. IARC също така заяви, че промените в начина на живот могат да окажат влияние върху диагностицирането на рака, като при колоректалния рак - третият най-разпространен вид рак и вторият най-голям убиец - се наблюдава увеличение, предизвикано от фактори като тютюнопушенето, алкохола и затлъстяването.

Въпреки че съществуват повече от 100 различни вида рак, петте най-разпространени заедно съставляват около 50 % от всички случаи.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.02.2024 23:46

    хем тъжно, хем и смешно, лъжливите дрънканици как затлъстяването е причина за рак, още в началото на миналия век е открито, че ракът се дължи на ракови вируси и съответно е заразно заболяване, в тн ваксини за ковид са наслагали в много партиди ракови вируси и сега куп ваксинирани се борят и измират от рак, но лъжите на сзо продължават с пълна сила

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец